Трима посланици в Кърджали

Трима посланици в Кърджали | StandartNews.com

Посланиците на Израел, САЩ и Азърбайджан – гости на Националната конференция „Ден на толерантността и междуетническата подкрепа"

Трима посланици на САЩ Ерик Рубин, на Израел Ирит Лилиян и на Азербайджан .Наргиз Гурбанова бяха гости на Националната конференция под надслов „Ден на толерантността и междуетническата подкрепа в Кърджали. Форумът бе посветен на 74 години от спасението на българските евреи през Втората световна война. Основен организатор на форума бе Институтът за Холокост и човешките права „Олга Ленгиел", Ню Йорк и Израелско-българският институт.

Участваха близо 500 ученици и студенти от 19 града на страната, сред които Ловеч, Пловдив, Гоце Делчев, Варна, Благоевград. Домакини бяха членовете на Школа „Историка"към СУ"П.Р.Славейков" Кърджали с ръководител Димитър Димов.

„ За мен като кмет този ден може да се определи като исторически за Кърджали. България призна града ни за столица на толерантността. Кърджали дава урок не само по толерантност, но и по демокрация", каза в приветствието си кметът Хасан Азис.Той подчерта, че общината насърчава обществения интерес на младите поколения към съществуващите мултикултурни ресурси в региона. Припомни, че в поредица от събития е акцентирано и върху наследството на еврейската общност в Кърджали като изработване и поставяне на мемориален знак на мястото на изгорялата синагога през 1956 г. в Кърджали, фото-изследване на синагогите в България, изложба от авторски фотографи на фото-клуб към Организация на евреите в България „Шалом" с ръководител Зафер Галибов.

В изказванията си дипломатите подчертаха, че спасяването на българските евреи в разгара на войната е огромен морален акт. Младите хора пресъздадоха моменти от историята на еврейската общност в България, бяха представени откъси от документален филма за събитията отпреди 74 години, чиято премиера се очаква през 2018 г. Силен емоционален момент бе филмираната изповед на Ася Раберман, преживяла като малка ужасите на Холокоста.

По време на конференцията бяха наградени победители в тазгодишния конкурс за есе, който организира Израелско -българският институт с директор Яков Джераси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай