Тодор Чобанов: Ще имаме рекорд на туристи в София

София привлича с история и съвременна култура, обяви зам.-кметът

Тодор Чобанов: Ще имаме рекорд на туристи в София | StandartNews.com

Туристите оценяват това, което правим. Мога да ви уверя, че през текущата година ще имаме не просто голям ръст на туризма, а изключителен рекорд, обяви зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов при откриването на Триъгълната кула на крепостната стена. 

Отварянето на много нискобюджетни линии позволява в града да идват почитатели на културното наследство и съвременната култура от цяла Европа. В трети век София, тогава Сердика, става изключително важен политически център на Римската империя - столица на провинция Дакия. В този период започват и много сериозни инвестиции в града, една част от тях са свързани със защитата на Сердика от различни варварски нашествия, разказа Чобанов.

Първите са готите, през 6 век са прабългарите, аварите и славяните, които трайно присъстват във военната история на региона. При тази сложна стиуацията император Юстиниан прави огромни инвестиции в града - изгражда добре познатата ни "Св. София", а крепостните стени и Триъгълната кула също са дело именно на този император. Това е време, когато империята прави всичко възможно да защити града и да го укрепи като важна точка на имперския контрол във вътрешността на Балканския полуостров. Това, което сме намерили сме го съхранили по възможно най- добрия начин. За усилията ни получихме писмо от председателя на Световната асоциация по консервация и реставрация, който казва, че в СО са най-добре съхранените и управлявани обекти в България, завърши Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай