Студенти сготвиха вкусни гозби и почерпиха преподаватели

Студенти сготвиха вкусни гозби и почерпиха преподаватели | StandartNews.com

За 17-та поредна година "Международната седмица" в Американския университет в Благоевград събра близо 500 студенти, преподаватели и гости от над 40 държави. Дните между 20 и 25 февруари бяха посветени на дискусии, лекции, състезания, представяне на характерни национални танци, изкуства и ястия.

"За нас е огромна гордост, че толкова държави са представени в Американския университет в България. Няма друга толкова космополитна общност не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Тук имаме преподаватели от 18 страни и студенти от над 40 националности. Всички те живеят много добре, сътрудничат си, учат и се забавляват заедно", каза Страци Кулински, президент на АУБГ на специална среща с медиите по повод събитието.

Събитието завърши с кулинарен фестивал в събота. Студентите пренесоха гостите на 3 континента и се погрижиха за тяхното незабравимо преживяване. Всеки от младите готвачи се бе погрижил да приготви традиционни за страната си ястия. Не мина и без много танци и български народни хора.

В момента в АУБГ учат близо 1000 студенти, около 50% от тях са чужденци, като най-много представители има от съседните държави, бившите съветски републики, САЩ и Западна Европа.

Мисията на АУБГ е да образова талантливи млади хора. Реално студентите плащат само част от обучението си. Има и не малка възможност за стипендии. Останалата част университетът осигурява от различни източници. Работата с множество компании за предлагане на стажове и стипендии, финансиране от фондации и други методи са част от дейностите на университета, за да осигури финансиране на студентите.

Университетът никога не стои на едно място и мисли как да бъде конкурентен в бъдеще и как да инвестира в академичната програма. "Затова в момента се обсъжда програма по психология, която да започне от септември и имаме планове за още една или две нови специалности", каза Кулински. Това, което наистина отличава АУБГ от останалите университети в България, е подходът студентите да имат две години да пробват различни области и чак в края на втората година да заявят специалността си. Около 60% от тях завършват с дипломи по две специалности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай