Строят първата в Хасковско пожароизвестителна кула

Строят първата в Хасковско пожароизвестителна кула | StandartNews.com

Първа копка на Автоматизирана система за откриване на горски пожари бе направена вчера на едно от най-високите възвишения в община Димитровград в землището на село Крепост. Високотехнологичното съоръжение, което ще бъде оборудвано с локални станции е първото по рода си съоръжение в Хасковска област.

Пожароизвестителната кула ще спомогне за предотвратяване на големи горски пожари като своевременно ще локализира малки огнища в радиус от 15 км.

Новото съоръжение трябва да е готово до юни. Стойността на проекта е 581 483 евро, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Кметът на община Димитровград Иво Димов сподели, че от пет години се търси финансиране на идеята за подобна кула, която значително ще подобри работата на огнеборците и последиците и щетите от горските пожари в района. Областният управител Станислав Дечев поздрави кметовете на двете общини за това, че реализират един такъв далновиден проект, с който показват отговорност и мъдрост като управляващи. Като добри партньорски взаимоотношения, които ще продължат и занапред в съвместно сътрудничество, оцени работата с българската община, заместник-кметът на община Узункюпрю Енгин Булут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай