Столичните социалисти с остро писмо да Фандъкова

Столичните социалисти с остро писмо да Фандъкова | StandartNews.com

Общинските съветници на "БСП Лява България" в столицата излязоха с декларация за инцидента с автобус, който се запали. Те поискаха Йордан Фандъкова и заместникът й по транспорта да поемат отговорност. Ето и позицията на сациалистите. 

Поредният инцидент с автобус на общинското дружество „Столичен автотранспорт" не е просто притеснителен. Той повдига много въпроси, които ние, общинските съветници от групата на „БСП Лява България" в СОС, поставяме отдавна. И търсим отговори, които все не получаваме. Сега вече е крайно време да ги чуем!

По щастливо стечение на обстоятелствата днес автобусът с газова уредба се е запалил и е изгорял напълно за няколко минути, без да има пътници в него и на крайна станция в квартал „Слатина". А ако пожарът беше избухнал на спирка на „Орлов мост" и автобусът беше пълен с граждани?

Отговорността за поддръжката на превозните средства за обслужване на граждани носят ръководствата на дружествата, които ги стопанисват. В случая това е „Столичен автотранспорт". По закон автобусите трябва да преминават технически прегледи в ДАИ на всеки 6 месеца. А газовите уредби, които са елемент с повишена опасност, трябва да преминават допълнителни прегледи в специализирани организации, които да удостоверяват с документ тяхната годност. Спазват ли се всички изисквания за изправност на автобусите?

Въпросите са много, а отговорите и решенията не идват само с новините за закупуването на нови превозни средства. Важни са качеството на ремонта и поддръжката, както и подготовката на обслужващия персонал. Сериозно сме разтревожени от големия недокомплект с шофьори и от недостига на средства, както и от качеството на ремонтите в сервизите и липсата на резервни части. Всички тези фактори са предпоставки за аварии и не дай, боже, по-тежки инциденти.

Затова е крайно време кметът и ресорният заместник-кмет по транспорта да поемат отговорността за организацията и управлението на целия транспортен процес, а не само за ремонта на транспортната инфраструктура. Очакваме от кмета на София бърза и своевременна реакция и действия по повдигнатите въпроси.

В последните години се наблюдава един притеснителен факт - водещ критерий при подбора на ръководни кадри в общинските транспортни дружества са не толкова експертните им качества, колкото политическата лоялност към управляващата партия.
Затова ние, общинските съветници от групата на "БСП Лява България" настояваме за широка и задълбочена проверка в дружеството „Столичен автотранспорт", която да покаже има ли пропуски и слабости. Очакваме да чуем и какви комплексни мерки за цялостно подобряване на работата на дружеството ще бъдат предприети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай