Старозагорци се преклониха пред паметта на Дякона

Старозагорци се преклониха пред паметта на Дякона | StandartNews.com

Бъдещият Апостол на свободата получава първите си уроци в Хилендарския метох в старозагорския храм „Св. Димитър" и Светиниколкското училище в града

С общоградски ритуал пред единствения паметник на Апостола на свободата Васил Левски в града в бе отбелязана 179-тата годишнина от неговото рождение. В памет на своя Дякон Игнатий свещеничеството от катедралния храм „Свети Димитър" отслужи заупокойна литургия. Както е известно, именно тук, в Хилендарския метох към храма, по думите на от първите биографи на Апостола, Стоян Заимов, „синът на Гина Кунчева получава първата душевна луча за правда и свобода...". Малкият Васил живее тук с вуйчо си Василий и учи в първото светско училище в Стара Загора – Светиниколско, цели 3 години.

„Когато сме тук, на това място, два пъти в годината – сякаш чуваме как отекват неговите стъпки като ученик в Светиниколското училище...И днес Васил Левски е критерият на поколения българи за това какво означава да се бориш за чест и родина. Неговите съвети, за съжаление, са все така несбъднати, но те остават българска мечта", посочи в словото си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя припомни заветните думи на Апостола – „да бъдем равни с другите европейски народи зависи от самите нас, от нашите собствени и задружни сили", които днес звучат с особена значимост.

В тържествения ритуал участваха военният духов оркестър и почетен караул от от Старозагорската 2-ра механизирана бригада. Венци и цветя пред паметника на Левски положиха областният управител на Стара Загора Георги Ранов, председателят на общинския съвет Емил Христов и общински съветници, представители на политически и неправителствени организации, много граждани.

През целия днешен ден входът за Хилендарския метох, който сега е музеен обект, ще бъде свободен, обявиха от регионалния исторически музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай