Спартак посреща гости в Сандански

Спартак посреща гости в Сандански | StandartNews.com

Холограмно изображение на Спартак, водач на робското въстание в Древен Рим, ще могат да видят посетителите на Археологически музей-Сандански. В момента завършват ремонтите на втората изложбена зала. Официалното откриване ще е на 16 февруари от 17,30 часа, когато гостите ще се насладят на реконструкцията на помещението и на новата временна експозиция. „Използваме новите технологии, за да превърнем музея в модерно средище на познанието за историята на региона. Посетителите ще видят не само холограмата на Спартак, но ще се радват на така наречената добавена ралност, ще научат повече за историята на изложените мозайки и други важни открития. Всичко е уникално – от Праисторията до Средновековието, подредили сме ценни находки от Мелник, Ковачево, Дамяница, Сандански", разкри новият директор на музея – Антон Ковачев.

През 2015 г. по проект „ Зората на християнството", реализиран от община Сандански, бе извършена цялостна реконструкция на музея. Фондовете му съдържат хиляди експонати, но до настоящия момент те са познати само на кръг от тесни специалисти.

На първия етаж на музея жителите и гостите на града ще могат да видят живота в Партикополис през раннохристиянската епоха. Епископ Йоан, строителят на базиликата, чрез интерактивно представяне ще разкаже на посетителите за строителите на града, новата християнска религия и живота на гражданите. На втория етаж са обособени две самостоятелни пространства, където ще бъдат експонирани артефакти от Праисторията до Средновековието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай