Сменят статута на "Куршум джамия"

Опитват да ремонтират храма с пари от европейските програми

Сменят статута на "Куршум джамия" | StandartNews.com

Община Карлово започва процедура за промяна на статута на "Куршум джамия" съобщи за "Фокус" зам.-кметът Стойо Карагенски. В момента храмът е със статут „паметник на културата с местно значение".

„Опитът показва, че ако искаме да направим реконструкция и реставрация на джамията са необходими много средства и то по европейски програми", каза Карагенски. Той даде за пример Стара Загора, които са реставрирали тяхната джамия по проект за около 2-3 млн. лева. Затова именно е нужно статутът на Куршум джамия да бъде променен в „паметник на културата с национално значение".

„Очаква се през второто полугодие на годината да се отвори нова глава по една от програмите за финансиране на проекти, които са културно-историческо наследство", каза още Карагенски. Затова общината е привлякла две групи специалисти, които да подготвят документите за промяна на статута и те да бъдат внесени в МК, където ще бъдат разгледани от специална комисия. Специалистите са убедени, че промяна на статута може да се постигне. Към документите ще бъде приложен и доклада на проф. Маргарита Ваклинова, която извърши разкопки в района на сградата. Те доказват, че там има следи от тракийско време и затова тези разкопки трябва да продължат. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай