След 8 години в Кърджали гласуваха увеличени на данъците

След 8 години в Кърджали гласуваха увеличени на данъците | StandartNews.com

След 8 години в Кърджали гласуваха увеличение на данъците. Предложението на общинската администрация за рязкото увеличение на данък сгради, такса смет и мощните автомобили предизвика сериозни дебати в местния парламент. Представителите на отделните политически партии се обвиняваха в предизборно говорете.

Против всяко допълнително натоварване на гражданството и бизнеса гласуваха съветниците от БСП, ГЕРБ и РБ с мотива, че обикновените данъкоплатци нямат „принос" за тежкото финансово състояние на общината и че увеличението е тежък удар и за хората, и за фирмите.

От общинска администрация Кърджали обясниха, че корекциите в Наредбата за местни данъци са свързани с изпълнение на параметрите, заложени в Плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2016 - 2019г.Оттам уточниха, че община Кърджали е с едни от най-ниските ставки в страната и те не са променяни от 2008 г.

„Наредбата на МОСВ принуждава общините да събират допълнителни средства. Община Кърджали не увеличава такса смет. Тези допълнителни 570 000 лева общината е длъжна да събере и внесе по целевата сметка на РИОСВ-Хасково ", коментира кметът Хасан Азис и посочи, че увеличението от 10-15 % на такса смет за жителите ще бъде от 4 до 20 лв. в зависимост от населеното място и квартала.

По предложение на председателя на групата съветници от ДПС бе направена промяна при размера на данък сгради. Вместо първоначалното увеличение от 0,7 промила и за физически, и за юридически лица , бе гласувано диференциране размера на ставките. Така готвеният над 50 процента ръст на данък сгради не се случи. Увеличението за гражданите е от 1,2 промила на 1, 6, а за бизнеса от 1,2 на 1,8 промила.

На сесията бяха гласувани и промени на налозите върху по-високия клас автомобили. Според предложението за изменение на данъка върху превозните средства увеличението е за МПС над 74 до 110 и над 110 киловата. При първите досега се е плащало 1,10 лв. за киловат, според изменението вече ще се плаща 1,45 лева за киловат. При вторите данъка е бил 1,23, а сега нараства на 1,80 за киловат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай