Съдят врачка за нова измама, прибрала над 40 000 лв. от жена в Разлог

Съдят врачка за нова измама, прибрала над 40 000 лв. от жена в Разлог | StandartNews.com

Николинка Василева, известна като Ходжа Гюлшан, застава пред съда за нова измама. 25-г. обвиняема от град Златица вече е осъждана за подобни престъпления. В периода 2011 – 2014 г. тя многократно участвала в заснемането с видеокамера на предаване „Помощ от отвъдното", в което се приемали телефонни обаждания на зрители, водели се разговори с тях от страна на обвиняемата и водеща (неустановена по делото жена). Във фокуса на обсъжданите теми били различни човешки проблеми и психични преживявания, споделяни от обаждащите се хора. Чрез изтъкване на паранормалните си способности Василева ги убеждавала, че им е направена магия, поемала ангажимент за помощ и приканвала за обаждане на посочваните телефони и осъществяване на последващ контакт. В предаванията обвиняемата винаги се снимала с очила, бяла забрадка на главата, която закривала косата и ушите й, като се представяла с псевдоним „Ходжа Гюлшан". Видеозаписите с участието на „врачката" били изпращани от неустановено лице по пощенски път на телевизия „Око" – регионална телевизия в Благоевград, излъчвана предимно в Пиринския край. Изпращачът на записите заплащал определени суми за тяхното излъчване, за които не били издавани фактури от служители на телевизията.

През 2013 г. пострадалата Л.П. от Разлог неведнъж гледала телевизионните предавания с участието на въпросната „врачка". Притеснена от здравословните проблеми на децата си тя се обадила на един от телефоните, изписани на телевизионния екран. Жената споделила притесненията си, като „врачката" й заявила, че на цялото й семейство е била направена магия. С обещание да помогне по развалянето й поискала да й се изпрати сумата от 265 лв. с пощенски запис до поискване в Централна поща в София на името на Г. Георгиев. За да бъде по-убедителна, тя казала на притеснената жена, че „чрез самите пари разваля магията, а след като я развали, ще ги върне". Пострадалата не се усъмнила в заявеното от Василева и още същия ден изпратила исканата сума.

Последвали многократни телефонни обаждания и нови парични преводи. В случаите, когато установявала, че жената се колебае дали да й изпрати исканите суми, тя казвала, че в противен случая „ще загинат членовете на семейството й". Към 30.09.2013 г. с пощенски записи на „Български пощи" и чрез използване на услугите на „Еконт експрес" пострадалата на няколко пъти предала на обвиняемата Василева различи парични суми, вариращи от 880 лв. до 10 000 лв., като общият им размер възлиза на 40 145 лв.

След като пострадалата жена изпратила последната сума от 10 000 лв., при един от телефонните разговори с „Ходжа Гюлшан" тя я помолила да й върне всички пари. Обвиняемата няколко пъти отказвала, като твърдяла, че магията е много тежка и й е нужно още време и още пари, за да я развали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай