С гориво от череши борят градушката в Кюстендил

С гориво от череши борят градушката в Кюстендил | StandartNews.com

Ракетно гориво от череши, с което се неутрализират градоносни облаци, разработиха изобретатели от Кюстендил. Те са от местното дружество за аерокосмически технологии "Зодиак". Вече са успели да осъществят полет с експериментална ракета, задвижвана с карамелено гориво, произведено от сладкия плод. "Това гориво е екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, защото не създава токсични хлорни емисии", обясни Христофор Скандалиев, един от ръководителите на клуба. "Освен това е евтино и лесно за съхранение", посочи още той.

За горивото се използват лошокачествени плодове - загнили, изсъхнали или необрани по дърветата. От тях се получава биомаса, като черешите са едни от най-подходящите плодове за карамелено гориво, защото съдържат голямо количество захар. Изобретената от кюстендилци ракета е със стартова маса от 2 кг и достига височина над 600 м. Горивото е пет-шест лъжици черешов концентрат. След като бъде изстреляна, ракетата се приземява с парашут.

От кюстендилското дружество "Зодиак" твърдят, че освен срещу градушки екологичните ракети може да се използват за изследователски, метеорологични и любителски цели. За няколко години опити изследователите получили много добри резултати, включително и за получаване на биоразградими материали, които могат да се вложат в ракетите. Те са успели да направят и композитни материали на базата на отпадъчната биомаса от черешите и други плодове. До този момент обаче разработката не е получила никаква подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай