17:15 ч.

31.07.18

1 мин.

0

0

0

Реставрираха стенописите в църквата на Бачковския манастир

от Стандарт |

Реставрираха стенописите в църквата на Бачковския манастир

Църквата "Света Богородица" в Бачковския манастир ще посрещне Голяма Богородица с реставрирани стенописи.


Обновяването им започна преди две години, след като пловдивски бизнесмен дари половин милион лева за възстановяването на уникалните изображения.В момента е изцяло обновен куполът под олтара и е реставриран амвонът на храма.


Продължава и ремонтът в двора на светата обител, за който правителството отпусна 310 000 лева.


Все още не може да се намери решение как да се прогони влагата, която от години пропива основите на църквата. Именно заради нея не е реставрирана и долната част на стените. Предстои консултация със специалисти.


Въпреки че в двора на манастира тече усилен ремонт, потокът от вярващи не стихва, а за Голяма Богородица се очакват хиляди, информира БНТ.


По традиция честването на Голяма Богородица започва с вечерня на 14 август. Стотици вярващи остават през цялата нощ в светата обител, за да вземат участие и в ранните служби.


Всички стаи за поклонници до една са резервирани за 15 август. Все още обаче могат да се намерят свободни места в близките къщи за гости.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент