11:10 ч.

25.07.17

1 мин.

0

1

0

Радиация във водата на три села

от редактор |

Радиация във водата на три села

В три варненски села Звездица, Здравец и Засмяно е установено надвишаване на контролното ниво на показателя „обща алфа активност" в питейната вода. Това обяви д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция, цитирана от "Фокус". Анализ на пробите е правен в лицензираната лаборатория в Бургас. 


Показателите за с. Звездица са  0,17 Bq/l , с. Здравец – 0,2 Bq/l, с. Засмяно – 0,12 Bq/l. Контролното ниво за обща алфа-активност – (0,1 Bq/l), не може да послужи за преценяване на степента на въздействие върху здравето на населението преди да бъдат направени допълнителни проучвания на специфични радионуклиди в питейната вода от водоизточниците.


Наредбата за стойностите при мониторинг на питейната вода е променена. РЗИ - Варна има съвместна програма с ВиК – Варна, като осъществяваме контрол на техния контрол. Нашият контрол е на чешмата на потребителя, само там. В 50% от изследванията, които прави ВиК, на случаен принцип ние сме длъжни да проведем същите изследвания. Установили сме леко завишени нива на показателя обща алфа активност, допълни д-р Михайлова.


Не се налагат ограничителни мерки в тези населени места, много често това се дължи на твърдата вода в района. Тези водоизточници ще се следят по-задълбочено. По отношение на установено микробиологично замърсяване се предписва по-засилено хлориране, каза още д-р Дочка Михайлова.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:56 · 25.07.2017
Пийте спокойно деца, няма да ви поникне трета ръка.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент