Радиация във водата на три села

Радиация във водата на три села | StandartNews.com

В три варненски села Звездица, Здравец и Засмяно е установено надвишаване на контролното ниво на показателя „обща алфа активност" в питейната вода. Това обяви д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция, цитирана от "Фокус". Анализ на пробите е правен в лицензираната лаборатория в Бургас. 

Показателите за с. Звездица са  0,17 Bq/l , с. Здравец – 0,2 Bq/l, с. Засмяно – 0,12 Bq/l. Контролното ниво за обща алфа-активност – (0,1 Bq/l), не може да послужи за преценяване на степента на въздействие върху здравето на населението преди да бъдат направени допълнителни проучвания на специфични радионуклиди в питейната вода от водоизточниците.

Наредбата за стойностите при мониторинг на питейната вода е променена. РЗИ - Варна има съвместна програма с ВиК – Варна, като осъществяваме контрол на техния контрол. Нашият контрол е на чешмата на потребителя, само там. В 50% от изследванията, които прави ВиК, на случаен принцип ние сме длъжни да проведем същите изследвания. Установили сме леко завишени нива на показателя обща алфа активност, допълни д-р Михайлова.

Не се налагат ограничителни мерки в тези населени места, много често това се дължи на твърдата вода в района. Тези водоизточници ще се следят по-задълбочено. По отношение на установено микробиологично замърсяване се предписва по-засилено хлориране, каза още д-р Дочка Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай