КНСБ и БСП: Данъчна реформа е наложителна

Данъчното натоварване от труда към капитала е повече от необходимо...

КНСБ и БСП: Данъчна реформа е наложителна | StandartNews.com

Общи виждания, че промяната в данъчната политика е крайно належаща, а прехвърлянето на данъчното натоварване от труда към капитала е повече от необходимо, споделят КНСБ и БСП. Това съобщиха пред репортери президентът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща в Народното събрание по искане на синдиката.

На срещата между представители на Конфедерацията и на парламентарната група на "БСП за България" са обсъдени параметрите на бюджета за следващата година.

Синдикалната организация и БСП искат още увеличение на обезщетението за безработица, както и на обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството.

Предложението на КНСБ е минималното обезщетение за безработица да стане 12 лева, БСП предлагат да стане 16 лева и ще внесат предложението между първо и второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване. По отношение на парите за майките през втората година КНСБ иска 40 лева повече, БСП настоява те да станат колкото минималната работна заплата.

От партията ще внесат днес и предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата и върху хляба, както и предложение за отпадане на данъка върху старите коли. По данъка върху старите коли има разминаване с КНСБ от синдиката смятат, че темата е несъществена.

При това състояние на бедността в страната не можеш да посягаш на хората и да искаш с тези 20 милиона лева да си решаваш проблемите в държавата, а да не закачаш едрия бизнес, каза Нинова. "Данъкът върху старите коли е централна тема, защото беше направен такъв и с риск някой да не ме хареса ще кажа, че 20 милиона лева са предвидени приходи от въвеждането на директива в рамките на еконормите, което не е нещо, което са си измислили Пламен Димитров, Нинова или Горанов", отбеляза Димитров. Според него "данъкът е една преувеличена голяма приказка за нашата смърт - всъщност два милиона коли ще платят 20 милиона, това е 10 лева средно на кола на година". Трябва да се фокусираме не върху това, а как да обложим капитала по-добре и данъкът върху дивидента да бъде централната тема, а не данъкът върху старите коли, заяви Димитров.

По отношение на разходните политики има разминаване - КНСБ смята, че това е най-добрият бюджет за времето на управлението на Борисов, а Корнелия Нинова заяви, че това е не може да е най-добрият бюджет при положение, че 12 социални плащания са замразени, и то най-вече свързани с демографската катастрофа. В бюджета има завишаване на разходите, но въпросът е какъв е ефектът от това завишаване, коментира Корнелия Нинова. По думите на Нинова е важно да се отговори как чрез тези разходи нещо ще се подобри в здравеопазването , как ще намалеят неравенствата. Пламен Димитров отбеляза, че неравенствата винаги са били в центъра на вниманието на синдиката, затова и КНСБ е била против плоския данък. По думите му данъчната система в България е довела и до голямата разлика между бедни и богати - до осем пъти са разликите в заплащането на труда. Увеличението на заплатите е мярка за борба с неравенствата и това е факт в бюджета, ние искахме с милиард и сто милиона лева повече разходи за персонал, но правителството отпусна 832 милиона лева, което е сравнително добре, коментира Димитров. Той припомни позицията на синдиката, че има недофинансирани системи като земеделието, сценичните изкуства.

КНСБ смятат, че около 40 процента преразпределение през бюджета на БВП е необходимо, с това се доближават с общата визия на БСП, че е нужно повече преразпределение, за да бъдат по-добре финансирани социалните системи като образование, здравеопазване.

По отношение на пенсионната политика от КНСБ виждат стабилизация в общите приходи в бюджета на ДОО, като те ,според синдиката, са за сметка на изсветляването на повечето доходи, които се декларират и плащането на повече осигуровки. Очакваме около 700 - 750 милиона повече в ДОО за следващата година, които за съжаление няма да направят възможно необходимото увеличение на пенсиите. Предвидените 5,7 на сто увеличение към момента, в който ще бъдат получени, ще бъдат изядени от инфлацията и пенсионерите до голяма степен няма да бъдат компенсирани за случващото се на пазара и ръста на цените, каза Пламен Димитров. Той коментира, че КНСБ подкрепя отпускането на коледни добавки за пенсионерите, инициативата за тези добавки е била и на синдиката, припомни лидерът на КНСБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на екипа на Пламен Димитров за високата оценка на КНСБ за "Визия за България", защото по думите на Нинова това е стратегически документ, който стои над бюджет за една година. По бюджета съвпаденията най-вече са по теми от финансовата сфера, данъчната политика и социални въпроси, каза Нинова. По данъчната политика сме на едно мнение, че вече е наложителна промяна в данъчното облагане, като от БСП предлагат прогресивна скала с отмяна на плоския данък. Партията и КНСБ най-вече наблягат върху данък дивидент. За нас е несправедливо доходите върху физическите лица да се облагат с десет процента, а през данък дивидент да се плащат 5 процента, отбеляза Нинова.

На срещата са обсъдени различните варианти за по-справедливо данъчно облагане чрез различни скали на прогресия или необлагаем минимум, каза Корнелия Нинова и подчерта, че в идеите има съвпадения. На едно мнение сме, че преизчисляване на пенсиите трябва да се направи, защото доходите на пенсионерите изостават, каза още лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай