Прехвърлят гимназия в Кърджали на общината

Прехвърлят гимназия в Кърджали на общината | StandartNews.com

По време на дискусията на в. "Стандарт" и КРИБ "Да! На българските региони - Кърджали" на 25 юли, кметът на града инж. Хасан Азис зададе писмено въпроси на присъстващите министри - на регионалното развитие Лиляна Павлова, на земеделието - Десислава Танева, на труда и социалната политика - Зорница Русинова и на икономиката - Божидар Лукарски. Ведомствата изготвиха отговори на зададените въпроси, а в. "Стандарт" пое ангажимента да ги публикува на страниците на изданието. Ето и отговора на експертите от земеделското министерство на един от въпросите към министър Танева.

ВЪПРОС:
От август 2016 г. Професионална гимназия по селско и горско стопанство в град Кърджали от държавно училище става общинско /съгласно & 10 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за предучилищното и училищно образование/. Сградата е постороена през 2006 г. като са въведени в експлоатация с разрешение за ползване само части от нея. Тези част не са обособени като отделни корпуси и в момента учебното заведение ползва цялата сграда, включително и онези части, за които няма издадено разрешение за ползване. Възложител на изграждането на сградата е Министерството на земеделието. За нормалното провеждане на учебния процес е необходимо цялата сграда да бъде въведена в експлоатация и да са налични разрешения за ползване за всички части.
Също така Професионалната гимназия е включена под № 15 в списъка на приоритетните училища по компонент 1 на процедура BG16RFOP001-3.002 "ПОДКРЕПА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ" по приоритет ос 3 „Регионална образователна инфраструктура" на ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г. За въведените в експлоатация част от сградата има издаден Акт 2854 от 17.06.2016 г. за публична държавна собственост. За останалите части няма основание за ползване и издаване на акт за собственост.
Изложените факти затрудняват бъдещото фукциониране на гимназията като общинско училище и ограничават възможността за ефективното използване на средствата по ОПРР, предвидени за училището.
В тази връзка се обръщаме за съдействие за предприемането на действия от страна на Министерство на земеделието, като възложител за въвеждането на останалите части на сградата в експлоатация и издаването на разрешения за ползване и акт за собственост. Следва да подчертаем, че срокът за подаване на проектни предложения по процедура BG16RFOP001-3.002 по ОПРР е 30.09.2016 г.

ОТГОВОР:
Професионална гимназия по селско и горско стопанство - Кърджали има предоставени два имота, ведно със застроените в тях сгради.
1. В имот с идентификатор 40909.125.46, представляващ учебен комплекс, е завършена, приета с Акт обр.16 от 23.11.2006 г. и въведена в експлоатация една сграда с осем обособени части. В строеж в същия имот са още 4 части.
2. В имот с идентификатор 40909.125.42 отреден за общежитие има една сграда, която също е завършена, приета с Акт обр. 16 от 16.10.2006 г. и въведена в експлоатация.
До 2016 г. нямаше съставени актове за държавна собственост за тези имоти.
Училищата са самостоятелни юридически лица и подготвянето на необходимите документи е задължение на съответния директор. В началото на 2016 г. с няколко последователни писма беше изисквано от директора на училището да изпрати в МЗХ скици, данъчни оценки на имотите. В резултат на това са получени два АПДС №2854 и 2855 от 17.06.2016 г. за имотите.
Имайки предвид, че училището е включено в Компонент 1 на Приоритетна ос 3 – Регионална образователна инфраструктура на ОП „Региони в растеж" има решение на Общински съвет Кърджали за промяна на статута на училището и за придобиване на имотите. Подготвено е писмо с което се иска предварително становище от областния управител на област Кърджали по искането на общината.
За безвъзмездното прехвърляне на имотите, предоставени на училището, на община Кърджали е образувана преписката за изготвяне на проект на решение на Министерски съвет.
Съобразно изискване на Министерство на финансите е необходимо допълнително да представите финансова обосновка, от която да е видно, че няма да бъдат ползвани средства от държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай