Подаряват на руския партриарх картина на старозагорски художник

Подаряват на руския партриарх картина на старозагорски художник | StandartNews.com

Руският патриарх Кирил, който ще гостува у нас на националния празник 3 март за 140-годишнината от Освобождението на България, ще отнесе със себе си картина на старозагорския художник Валентин Дончевски.

На мащабното платно с размери 115/85 см негово светейшество патриархът на цяла Русия е изобразен заедно с главата на Българската православна църква патриарх Неофит. В пирамидалната структура на масленото платно зад двамата патриарси се виждат православният храм " Св.Рождество Христово" в гр. Шипка, изграден по инициатива на майката на легендрания генерал Скобелев Олга Скобебева, и с лептата и на руския народ, и паметникът на свободата на в. Св. Никола, където се водят най-кръвопролитните боева в Шипченската епопея.

"Картината е все едно запечатан момент от 140-годишнината на Освобождението на България", казва Дончевски. Самият той, който има редица участия в световната Мека на зографите - Есенния салон в Париж, признава, че тази поръчка била едно от най-големите предизвикателства в битността му на художник. Работил е е дни наред по 21-22 ч. на ден, за да завърши навреме картината.

Идеята за необикновения дар за руския патриарх била на старозагорския митрополит Киприан, който щял да му връчи лично картината след тържествената света литуртия и заупокойната молитва, която двамата партриарси - руският - Кирил и българският, Неофит ще отслужат в Шипченския храм. "Св. Рождество Христово" за 3 март.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай