Почитат мъчениците от Старозагорското клане

Почитат мъчениците от Старозагорското клане  | StandartNews.com

Днешният ден е един от най-трагичните в историята на Стара Загора. На този ден през 1877 г. ордите на Сюлейман паша нахлуват в града, освободен за кратко от войските на ген. Гурко, опожаряват и сриват до основи християнските домове и подлагат на безмилостна сеч и изтребление мирното население. Никой не може да каже колко са точно жертвите на турския ятаган, но според историците изкланите и избитите старозагорци и жители на съседните села българи са над 14 500. Над 10 000 млади жени и момичета са отвлечени в Анадола като робини. Само в църквата „Св. Богородица" като в Батак са посечени потърсилите убежище над 2 500 души, предимно жени и деца. Не са пощадени от кръвожадните друговерци и укрилите стотици и в другите два храма в града – „Св. Николай" и „Св. Богородица".

Преди време няколко години по инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров група свещеници и общественици поискаха официално избитите в Старозагорското клане да бъдат обявени за светци по подобие на изкланите в Батак. Малко по-късно българският Орден на рицарите-тамплиери пък събра над 15 хил. подписа за канонизирането на старозагорските мъченици и връчи подписката в Св. Синод на Българската православна църква.

По традиция и днешния 19 юли ще бъде отбелязан в Стара Загора като Ден на възпоменание на жертвите от Старозагорското клане през 1877 г. В храма „Света Троица" ще бъдат отслужени вечерна служба и заупокойна молитва в памет на жертвите при опожаряването на града през 1877. Потомците ще отдадат своята почит и с традиционното литийно шествие – от храма „Св. Троица" до Голготата на избитите - Мавзолея–костница „19 юлий 1877″, където се съхраняват костите на старозагорските мъченици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай