Пловдив инвестирал над 3 млн. лева в музей

Пловдив инвестирал над 3 млн. лева в музей | StandartNews.com

Над 3 милиона лева са инвестирани до момента в ремонт и оборудване на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Това съобщи пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев, цитиран от "Фокус". 

До днешна дата 90% от заплануваните дейности в музея вече са изпълнени. Планетариумът в музея от днес е с активна система за 3D филми – едно скъпо съоръжение, в което е направена голяма инвестиция, каза кметът.

100 000 лева са дадени само за надграждане на системата, 18 хиляди лева е 3D филмът. Атрактивният филм, в който се разказва за морските чудовища, е закупен от National Geographic. От днес той може да се гледа. Презентация бе направена и пред журналистите днес. Уникалната зала на планетариума позволява филмите да се прожектират върху 8 метровия купол, който обгръща зрителите и те попадат вътре в реалната среда. 3D филмите ще се прожектират в определени дни.  

Залата за пеперуди в Природонаучния музей в Пловдив е също рядка по хубост, няма друга такава по мащаб в страната, каза Тотев. Кметът отбеляза, че посетителите на музея в Пловдив ще могат да избират коя част от него да посетят. За всичките отделни експозиции ще се плаща отделен билет на отделна цена.

Музеят ще работи безплатно в дните, когато общината има събития и празници и всеки последен четвъртък от месеца, когато ще се обявява за Ден на отворените врати, каза още Иван Тотев.

Предвижда се от музея да се влиза в Ботаническа градина, откъм страната на Дондуковата градина. В ботаническата градина ще бъдат засадени редки растителни видове, като отглеждането им ще се поеме от служителите на музея. Две оранжерии ще представляват връзката между музея и градината, които отново ще бъдат засадени с тропически растителни видове, които не виреят в нормална среда и не се срещат в Пловдив.

Ботаническата градина ще бъде като в 19 век, с ограда, която да се заключва вечер, каза Тотев. По думите му посетителите не могат да видят това в други музеи в страната. В Ботаническата градина ще бъдат инвестирани също не малко средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай