Пленерът „Арт хоризонти" край Кърджали събра млади творци

Пленерът „Арт хоризонти" край Кърджали събра млади творци | StandartNews.com

Продължава международният пленер „Арт хоризонти" край Кърджали. „Тази година участващите в програмата творци са селектирани на принципа „млади български автори с престижни задгранични награди и с участия в международни фестивали и културни събития". Те трябва да се справят с предизвикателството на новата тема „Sorry, no art today" (За съжаление, сега не е време за изкуство)", обясни Радост Николаева, директор на Арт движение Кръг, организатор на проявата.

В творческо съперничество в Арт къщата в Дъждовница, която вече се спряга по света като „art village", като в истинска лаборатория младите автори развиват своите идеи за изкуството като възможен отговор на променящия се свят. Те разработват идеи, инсталации, видео, скулптури и музика в контекста на новото време – бежански потоци, вълна от предубеждения и нови страхове, недоверие в елитите и политически кризи.

Сред участниците в Дъждовница е Димитър Шопов - носител на тазгодишната награда БАЗА за съвременни художници до 35 години, която осигурява стипендия и 6-месечна специализация в САЩ. Той е роден в Кърджали, магистър по сценография в НХА и носител на приза „Златен Ритон" за авторския документален филм „С.Бекет или Божията чест". Илина Консулова пък е едно от силните имена сред родните автори в непопулярното у нас „аутсайдерско изкуство" – изкуство на новите наивисти, а 21-годишната Ина Валентинова, бакалавър по визуални изкуства от университета в Хрьонинген, Холандия, вече има зад гърба си изложби и визуални проекти в Австрия, Холандия, Хонг Конг, Полша, Швейцария и България.

В планинските нощи ще звучи и много музика. Между изпълнителите е Мирян Колев, който се занимава с експериментална, електроакустична и импровизационна музика. Това лято той нашумя с проекта си на летище Варна „Музика за летища".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай