Песни и конкурс за най-здраво яйце в Банско

Песни и конкурс за най-здраво яйце в Банско | StandartNews.com

Празничен концерт с участието на народния певец Карамфил Божиков бе подаръкът на ръководството на община Банско и читалище "Никола Вапцаров" за жителите и гостите на градa по случай най-големия християнски празник - Великден. Традиционно бе проведено и състезанието по надчукване с великденски яйца.

В конкурса се включиха десетки деца от курорта и други населени места, които са на почивка в града под Тодорка. Голямата награда и тази година бешe празнична великденска кошница с много традиционни местни и вкусни деликатеси и десерти.

Така на светлия православен ден централният площад в Банско бе изпълнен с положителни емоции, смях и веселие.
Дни наред десетки деца от Банско „поработиха" в Работилница „Писано яйце". На Велики четвъртък кметът на общината Георги Икономов боядиса първото червено яйце заедно с хлапетата. За поредна година по инициатива на читалище „Никола Вапцаров" и със съдействието на община Банско бе осигурен истински празник за малчуганите.

За да покажат на най-малките банскалии фолклорната обредност по боядисването на яйца, в работилницата се включиха и бабите от Клуб "Радон Тодев". Както повелява традицията, първите яйца бяха червени, а бабите изрисуваха с тях кръст на челата на малчуганите.

Децата от Начално училище „Паисий Хилендарски" също представиха обредите и обичаите, свързани с великденските празници. Съвместно с Музеен комплекс – Банско те представиха във Веляновата къща месене на хляб, „вапцуване" на яйца и други интересни традиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай