Перперикон пази епископска катедрала

Перперикон пази епископска катедрала | StandartNews.com

Най-голямата базилика в Родопите и на Балканите - епископска катедрала от Ранно християнската епоха разкриха при разкопки на Перперикон археолози. Тя се намира в южната част на крепостта и е с дължина 25 метра. За уникалната находка съобщи ръководителят на проучването проф. Николай Овчаров. Според учения, Трикорабната базилика датира от края на 5-ти век, което доказвало тезата, че тракийското светилище е било епископски център в периода 4-5-ти век. До момента при разкопки на Перперикон археолозите са открили още две базилики – в източната част на скалния град и под стената на средновековния замък.

Новооткритата епископска катедрала е малко по-голяма от старата митрополия в Несебър. Овчаров изтъкна, че поредната археологическа находка в Източните Родопи доказва тезата за културното великолепие на Перперикон, който през 4-5 век процъфтява като епископски център. Градена е с добре обработени каменни блокове, подобно на другите антични строежи. "Основната сграда e била с прекрасна колонада на два етажа, с галерия на втория етаж. Зидовете са дебели повече от метър, изградени с квадрови каменни блокове. Подовете са покрити с каменни плочи, частично и с тухлени подове", обяви проф. Овчаров. Той предположи, че в западна посока, най-вероятно има и втори притвор. Разгърнат е и двор, характерен за ранно християнските църкви с което общата дължина на базиликата надхвърля 40 метра. Ранната базилика просъществува в този си вид до 7-ми век. Два века по-късно е прекроена на средновековен храм. Чрез редуциране на дължината, се превръща в еднокорабна. По-късно – през 12-ти век, търпи още едно прекрояване, като дължината и става около 13 метра.

Археологът обяви, че пред него и екипа му стои ново предизвикателство. През 14-ти век сградата на базиликата е изоставена, и на мястото й се развива акропол с 25 гробници, които тепърва ще бъдат проучени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай