Отрупаха с купи и плакети кукери в Симитли

Отрупаха с купи и плакети кукери в Симитли | StandartNews.com

Всеки от над 3000-те хиляди сурвакари в Симитли получи своята най-важна награда – тръпката от участието си в събота във фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите". Но имаше и други отличия за най-добрите, определени след много умуване и дискусии от компетентното жури. Специалната награда от кмета Апостол Апостолов получи Александър Георгиев, който участва в празника само месец след тежък инцидент и дълъг престой в столичната клиника „Пирогов". За цялостно представяне сред местните групи първото място си поделиха квартал „Ораново" в града и село Крупник. Техни подгласници станаха маскираните мъже, жени и деца от село Брежани и град Симитли. На трето място тази година са три групи - село Черниче, село Полена и 1 квартал, 2 група от Симитли.

Награда "Най-възрастен участник" тази година е за баба Стефка Георгиева, на 86 години от село Полето. За "Най-добре представен сурвакарски обичай" журито определи Сурва на с. Крупник. За "Най-добре представен обичай от обредния календар" отличието е при 1-ви квартал, втора група, Симитли.

Трето място за представяне на обредна традиция е в село Полена и сборната група на Симитли. В тази категория с. Черниче е на второ място, а Брежани със своята „Стара сватба" грабна отличието.

Отличени бяха най–добре маскираната мечка, най–добре маскираното мече, най–добре маскираният мечкар, най–добрата хореография, най–оригиналната младоженческа двойка, най-колоритните старци, най-добрата маска на бабугер. Раздадени бяха купи и за най-оригинален кукерски костюм. Наградата в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли се връчи на синовете му, които са кукери в село Полена. Специална награда кметът Апостолов връчи и на Димитър Димитров от Симитли, чийто костюм е изработен от отгледани от него животни, а кукерът сам го е ушил. На трето място за най–добре представила се гостуващи групи взе „Златна фея"-Петрич, на второ място са сурвакарите от благоевградския квартал „Струмско", а първи са групите от село Климент и село Зимница. Бяха връчени и 45 плакети на малки, големи и още по-големи кукери и сурвакари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай