Откриха уникална базилика в Оногур

Откриха уникална базилика в Оногур | StandartNews.com

Базилика с размери 55 на 30 метра с единствен по рода в страната ни синтрон (епископски трон) и менза сакра (олтарна маса) разкри екип археолози, ръководен от проф. Казимир Попконстантинов. Учените попаднаха на уникалната находка само за три седмици работа в късноантичната крепост Палматис.

"Аз самият съм човек с 40-годишен опит в християнската и манастирска архитектура и такъв храм в България, мога категорично да заявя, не е откриван. С какво той е изключително ценен - със своя синтрон. Това е мястото, където е епископският трон, на който епископът е сядал, когато е присъствал на литургии, а около него са сядали останалите свещеници. Според измерванията ни той е бил с височина между 2,70-3,00 м", каза проф. Попконстантинов. Другото, което никъде, в нито един храм не може да се види в България, е менза сакра, или както гърците наричат това място, светата трапеза - олтарната маса. Тя е била с богато украсени колони, елементите на които учените открили по време на работата си. Те попаднали на основи, парчета от самите колони и капителите им, които са богато украсени.

Проф. Попконстантинов очаква следващата седмица да разкрият баптистерията и олтарната преграда на храма. По извършените до момента проучвания, професорът е категоричен, че храмът е от периода на император Юстиниян Велики - 527-565 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай