Номинираха храбрата спасителка Мария за наградата „Добрия самарянин"

Номинираха храбрата спасителка Мария за наградата „Добрия самарянин" | StandartNews.com

Малките звезди от Шоуто на Слави – Крисия, Тереза и Симона, също са сред номинираните добротворци

Журналистите от информационния сайт www.infoz.bg са номинирали малката спасителка Мария Стоилова за годишната награда "Добрият Самарянин". Това съобщиха вчера от старозагорското сдружение „Самаряни", инициатор и организатор на престижния конкурс, който ще приключи по традиция преди Коледа. Името на 15-годишната Мария от спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора нашумя в началото на тази година. Тогава момичето прояви завидно за възрастта си самообладание и спаси припаднал шофьор на тролей. Както всеки ден, Мария пътувала в тролея за тренировка, когато чула, че кондукторката вика изплашена за помощ. "Бързо изтичах до шофьора, хванах лицето му, видях, че челюстта му е стисната. Успях да извадя езика му и да му дам вода. Казах му да излезе навън и да си поеме въздух". Това бе простичкия разказ тогава на малката Мария как е спасила 43-годишния Филип Точев пред очите на куп възрастни. Според експертите спасителната акция на момичето е предотвратила и неизбежната катастрофа на тролея по оживения булевард с непредвидими последствия и за пътниците.

Заради завидното хладнокръвие и съобразителност и доблестната си постъпка Мария трогна тогава цяла България. Получи много награди и похвали, включително и от първите хора в държавата – премиера, просветния министър, областния управител, старозагорския градоначалник. Мария Стоилова заслужава да се окичи и с годишната награда "Добрият Самарянин", смятат номиниралите я старозагорски журналисти.

Престижният конкурс "Добрият Самарянин" се провежда за шеста поредна година, а наградите се връчват традиционно преди Коледа. Инициатор на търсенето на добрите примери в живота е старозагорското сдружение "Самаряни" в партньорство с широк кръг партньори. За тазгодишните награди освен Мария Стоилова, досега са номинирани и още три невръстни добротворци - Крисия, Тереза и Симона. На няколко пъти през годината малките звезди, изгрели в Шоуто на Слави, участват в благотворителни прояви за набиране помощи за спасителната терапия на бащата на тяхната старозагорска приятелка – Гери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай