Независими, ГЕРБ и ДОСТ заедно на събор

Независими, ГЕРБ и ДОСТ заедно на събор  | StandartNews.com

Честването край текето на мюсюлманския светец Юнуз баба е в памет на жертвите на тоталитаризма

Събор в памет на жертвите на тоталитаризма бе организиран край Исперих, ден след като ДПС почете там в събота за 27 път годишнината от майските събития от 1989 година.

Събитието, замислено като алтернатива на традиционната сбирка на ДПС, бе организирано от независимия депутат Гюнай Хюсмен и неговите сподвижници от община Исперих. Гости на тържеството бяха и депутатите Михаил Тодоров от ГЕРБ и Айдоан Али от Дост, които застанаха на трибуната заедно с изключения си от ДПС колега парламентарист.

Събитието бе свикано на поляната в село Йонково край текето на мюсюлманския светец Юнуз баба. Жители на пет села от околността се стекоха край светилището на дервиша и получиха мръвка от курбана в памет на всички мюсюлмани и християни, пострадали от комунистическия режим у нас.

„Идеята е тук на това свято място всяка година хората да се събират и да се молят за здраве и берекет. Ние искаме да отдадем почит на всички български граждани, пострадали от тоталитаризма. Искаме днес бай Иван и бай Хасан, баба Фатме и баба Иванка, както и техните деца и внуци да имат еднакъв шанс за по-добър живот.",заяви независимият депутат Хюсмен. Той благодари на правителството на Бойко Борисов, задето е обърнало поглед към проблемите на хората от смесените райони. Три села от община Исперих ще получат тази година 1,5 млн. лева за асфалтиране на селските улици. Това не е правено в последните 30 години, обясни депутатът.

Нито Хюсмен, нито парламентаристите от другите партии коментираха актуалните политически събития. Избраният с преференциален вот депутат от Разград обаче, който бе изключен от ДПС защото отказа да се подчини на партийното решение и да напусне 43-то НС в полза на посочен от партията кандидат, застана пред множеството рамо до рамо с колегите си от ГЕРБ и ДОСТ.

Текето край село Йонково, в което е погребан духовникът Юнуз баба, е свято място за мюсюлманите от Лудогорието. Легендата разказва, че дервишът е брат на легендарния Демир баба, чието теке край Исперих е култово място за вярващите в исляма от цяла Юго- Източна Европа. Двамата духовници са живели през ХVІ век и преданието твърди, че те са погребани в подножията на съседни хълмове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай