Министър и кмет сложиха началото на ключов проект за Добрич

Министър и кмет сложиха началото на ключов проект за Добрич | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Йордан Йорданов направиха първа копка от водния цикъл на Добрич. Проектът е от голяма важност за града, тъй като ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа на Добрич. Инвестицията е в размер на 114,9 млн. лв., 86,2 млн. лв. от тях безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020". Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

С реализацията на проекта ще се намалят течовете в мрежата, ще се подобри и пречистването на отпадъчните води, за което настоява Европейската комисия, заяви министър Димов.

ПСОВ-Добрич в с. Врачанци е построена през 1986 г., но досега не е реконструирана. Предвижда се изграждане на биологично стъпало с пречистване на азот и фосфор, което ще предотврати замърсяването на р. Добричка. Съоръжението ще обслужва 92 498 души. Проектът се очаква от жителите на Добрич, въпреки че те ще трябва да понасят много неудобства през следващите месеци. Предстои рехабилитацията на близо 80 км водопроводи, полагани в периода от 1950-1970 г., което означава разкопани улици, струпване на строителна техника и работници. В момента авариите са всекидневие и загубите на вода достигат 86%, обясни министър Димов.

Благодаря на всички, които по един или друг начин помогнаха за реализацията на този изключително важен проект. С днешната дата ние доказахме, че нашият град го заслужава", каза кметът  Йордан Йорданов. Той подчерта, че през следващите две-две и половина година жителите на Добрич ще изпитат затруднения заради разкопаните улици и неудобствата от това. „Но трябва да знаете, че този проект е за наше добро. След тези две-две години и половина, през които ще трае подмяната, ни очаква едно по-светло бъдеще – съвсем нова инфраструктура, чиста питейна вода, по-малко ВиК аварии, впоследствие и по-ниска цена. По този начин даваме старт на началото на края на водоснабдителните проблеми, които град Добрич има", заяви още той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай