Мароко се пренесе в Трявна за празника на дърворезбата

Посланик Закия Ел Мидауи дари африканския маски на местния музей

Мароко се пренесе в Трявна за празника на дърворезбата | StandartNews.com

В хубавите слънчеви дни на миналия уикенд жителите на Трявна и гостите на столицата на дърворезбата, както наричат този красив град в Балкана, където се пази възрожденската традиция на народните занаяти, бяха приятно изненадани и от екзотиката на Мароко. За „Дните на дърворезбата" тук гостува посланикът на Кралство Мароко в България Закия Ел Мидауи. В двора на прочутата Калинчева къща и Галерия „Гъбенски" бе показана частица от културното богатство и традициите на африканската държава.

За това се бяха погрижили посолството на Кралство Мароко, община Трявна, сдружение „Спектър 21 век" и НДФ „13 века България". Интересната инициатива се проведе под почетния патронаж на Симеон Сакскобургготски, чиято царска фамилия е свързана с историята на града.

Царица Йоанна навремето дарява зестрата си за построяването на санаториума за белодробни заболявания в околностите на града, славещ се не само с художествените си занаяти, а и с кристално чистия и лечебен планински въздух. За този любопитен епизод от историята на Трявна се спомена и в приветствието на бившия премиер
към гостите на празника.

--------
„Среща с красотата на Мароко" беше поредната проява от инициативата на сдружение „Спектър 21 век" - „Покажи традицията! Подари празник!". Сдружението за културни продукти и международен културен обмен бе създадено през 2007 г. в София и оттогава досега то реализира успешно много културни събития. Една от добилите популярност сред дипломатическия корпус и българската общественост инициативе е именно „Покажи традицията! Подари празник!". Тя цели да покаже красотата и разнообразието на българските празници и традиции пред представителите на чуждите мисии у нас, както и обратното – на чуждите празници и традиции пред българската аудитория.

Многобройната публика в двора на галерия "Гъбенски" бе приветствана от кмета на Трявна Дончо Захариев и от посланика на Кралство Мароко Закия Ел Мидауи. "Това събитие е една прекрасна възможност да се докоснем до традициите и културата на Мароко и едновременно с това до „Дните на дърворезбата" и българските традиции в художествените занаяти да получат своя отзвук в Мароко.", каза Захариев. „Бих искала да благодаря на всички, които допринесоха за подобряването на културното разнообразие, което дава богатството и динамиката на Трявна от фолклорни танци и концерти, артистични и занаятчийски изложби и особено дърворезбата, в която жителите на Трявна са несравними майстори", заяви пък Закия Ел Мидауи.

Всички, които дойдоха в двора на Калинчева къща, се насладиха на традиционната мароканска чаена церемония и

опитаха от чая с ароматната мента под звуците на арабска музика

Ученички от СУ „П.Р. Славейков" в Трявна дефилираха пред гостите, облечени в кафтани – традиционните марокански женски костюми. В галерия „Гъбенски" бе открита изложба, разкриваща природното и архитектурно богатство на хилядолетно Мароко. Приятна изненада за посетителите на изложбата бе малкият базар с марокански сувенири, сред които бе и прочутото арганово олио. Добиването му, преработката и продуктите от него са включени в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО от 2014 г.

По време на събитието посланик Закия Ел Мидауи направи дарение за Музея на африканското и азиатско изкуство в Трявна – три африкански маски, изработени от камък.

Художествена галерия "Гъбенски", която беше домакин на празненството, е открита от НДФ "13 века България" през 2006 г. Намира се в двора на възрожденския архитектурен ансамбъл "Калинчева къща", която е истински шедьовър от 1830 г. на изтъкнатия майстор-строител Димитър Сергев.

Галерията носи името на родолюбивия тревненец Тотю Гъбенски, който чрез НДФ "13 века България" дарява картини от своята колекция на Трявна. Гъбенски е роден през 1899 г., по професия е адвокат, 65 години той събира картини, рисунки и графики на талантливи български художници. През 1983 г. прави голямо дарение, което включва произведения на редица български и чуждестранни художници. По традиция НДФ "13 века" ежегодно взима участие в програмата на Славейковите празници, международни арт форуми и тържества, като организира различни изложби. В Трявна НДФ "13 века България" има установено партньорство със специализирания Музей за резбарско и зографско изкуство и с Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа", а произведения на децата от училището

често гостуват в организирани изложби в галерия "Гъбенски"

"Прекрасен град, който пази българщината. Това е Трявна! Град на българската креативност и художествените занаяти. Град на най-вкусните кебапчета на Балканите. За въздуха, за атмосферата на града какво да се каже, освен: Колко е хубаво, че съм жив!", сподели съпредседателят на "Спектър 21", известният естраден певец Христо Паскалев.

В центъра на града се изви голяма опашка за кебапчетата на легендарния баш майстор Захари, който не успяваше да насмогне на тълпящите се пред заведението му хора. "Не само специално подбраното месо и местните билки правят кебапчетата вкусни, та да си оближеш пръстите. Това зависи от душата на майстора", обясни тайната си Захари. Постоянните му клиенти от града и туристите с основание го наричат "Патриарха на кебапчето".
Наблизо е и бирарията за живо пиво, която също е част от атракциите на Трявна, чиято история датира от 12 век.

Градът, в района на който в ранното Средновековие българските царе Хан Крум, Асен и Петър разгромяват ромеите завоеватели, бързо се разраства през 16 и 17 век с пришелци от околните села и други краища на България. Земята не била плодородна за земеделие и затова хората се насочили към занаяти като мутафчийството, дюлгерството и строителството, дърворезбата, иконописта и др. Развило се бубарството и копринарството. А тревненските търговци обхождали Отоманската империя, Австрия и други държави.

Трявна е люлка на много известни възрожденци и революционери. Тя е роден град на Пенчо Славейков и Ангел Кънчев. Тук е живял и капитан Петко Войвода.

Вървим по сводестия мост към единствения запазен днес възрожденски площад в България, с прилежащите му наоколо сгради. Уникален с градоустройственото си решение, което позволява събирането тук на множество хора по различни поводи. Над него се извисява прочутата часовникова кула. Тук в "Дните на дърворезбата" ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа" в продължение на три дни се състезаваха кой ще направи най-впечатляващата дърворезба.

Неповторимият съвременен облик на Трявна се дължи главно на нейната самобитна страра архитектура, на поколенията майстори строители, градили църкви, мостове, училища, сътворили оригиналната и красива тревненска къща. Възрожденските улични ансамбли „Петко Р. Славейков" и „Асеневци" в Качавунската махала са съхранили своята автентичност и романтика. Двукатните къщи с издадени към улицата еркери и широки стрехи привличат почитателите на възрожденската архитектура.

Една от най-внушителните и представителни тревненски къщи е Даскаловата, строена между 1804-1808 г. за дом на известната фамилия Даскалови. Тя е типичен образец на ранновъзрожденската жилищна архитектура, съчетаващ утилитарност и оригиналност в екстериора. Къщата има традиционна и богата вътрешна уредба. Най-впечатляващите елементи в интериора

са резбованите тавани в двете гостни стаи с форма на слънца

– шедьоври на българската дърворезба от епохата на Възраждането. Днес къщата е музей, в който не можахме да не се отбием, за да бъдем погалени от лъчите на дървените слънца на нейните тавани. При освещаването на чорбаджийската къща, на Гергьовден 1808 г., майсторът Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца сключват облог кой таван ще е по-красив. Шест месеца те работят великолепните слънца в двете одаи на дома, разказва в музея екскурзоводката Вяра Белева. Облогът печели майсторът, а калфата получава като награда за булка Минка, дъщерята на собственика. Докато рисували майсторите, тя носела храна на младия майстор и се влюбила в него.
Даскаловата къща също е сред шедьоврите на тревненското архитектурно наследство, градено от Димитър Сергюв в началото и средата на 19 век.

Община Трявна полага похвални усилия да запази традицията на българското резбарство в нашето трудно за изкуството комерсиализирано време. Тя се стреми да развива и туризма, за който градът има голям потенциал. През уикендите тук е пълно с туристи - не само българи, но и чужденци. Целта е те да остават по-дълго време в Трявна, която разполага с хотели с общо около 3000 места. За да се случи това се правят усилия и за развитието на климатичния туризъм, обяснява кметът Дончо Захариев. Той и жителите на града вярват, че усилията им ще доведат до добър резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай