19:10 ч.

16.05.17

2 мин.

0

0

0

Кюстендил почете паметта на жертвите в Босилеград от 15-16 май 1917 г.

от Николина Александрова |

Кюстендил почете паметта на жертвите в Босилеград от 15-16 май 1917 г.
Снимка: www.glaspress.rs/

С панихида в храмът „Успение Богородчино”, поднасяне на венец и цветя на паметника на „13-ти Рилски полк”/Булаирци-б.р./ и възпоменателна вечер, в Кюстендил бе почетена паметта на жертвите в Босилеград от 15-16 май 1917 г.


Организатори на днешното възпоменание бяха Община Кюстендил, Регионален исторически музей, Граждански комитет “Западни покрайнини” и КИЦ —Босилеград.


На панихидата, отслужена в катедралния храм „Успение Богородично” присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, директорът на Регионален исторически музей Валентин Дебочички, председателят на КИЦ – Босилеград Иван Николов, гости от Босилеград и София, потомци на жертвите.


По време на панихидата отецът припомни имената на 32-та от Босилеградско, загинали в „черния” за България 15 и 16 май 1917 г.


„Едно събитие от преди век, което е оставило кървавата си следа в тялото Майка България. Намираме се в катедралната църква „Свето Успение Богородично” – Кюстендил, катедралата на първия избран български екзарх – Иларион Кюстендилски, който е бил духовен наставник и на Босилеградския край, като част от Кюстендилската епархия. Днес се прекланяме пред паметта на тези мъченици, покосени от насилника предвождан от Коста Печанац, преминал с огън и меч през техните села и отнел живота на над 30 души”, каза историкът от Регионалния исторически музей Ангел Джонев.


Преди 100 години, на 15-16 май 1917 г., чета, ръководена от сръбския поручик Коста Печанац опустошава Босилеградския край, което е характеризирано като военно престъпление. Първоначално паравоенното формирование атакува жп линията Ниш-Скопие при гара Ристовац и избива ранени български и германски войници в една санитарна композиция, както и бежанци от Македония. След това около 200-250 четници предвождани от Печанац проникват в довоенните предели на Царство България.


Четата навлиза в Босилеградския край и последователно преминава през селата Горна Любата и Долна Любата. В двете села са заклани и разстреляни 25 души, сред тях и деца. Достигайки Босилеград, четниците го подлагат на повсеместен грабеж и палеж. Убити са четирима възрастни, а две деца са изгорени живи в къщите си, защото другите са предупредени да избягат.


След това четниците се насочват към селата Долна Лисина и Горна Лисина, където също убиват изпречилите се на пътя им селяни, палят се много къщи. Последователно преминават през селата Топли дол и Долна Ръжана. При първото съприкосновение със сборна рота от Кюстендил четниците бързо отстъпват и се оттеглят във вътрешността на Сърбия. В резултат на този разбойнически поход са убити 32 души, изгорени 2 деца.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент