21:35 ч.

29.05.18

2 мин.

0

0

0

КРИБ-Перник прави събор в Граово

от Руми Борисова |

КРИБ-Перник прави събор в Граово

Сдружението на пернишките работодатели КРИБ-Перник е инициатор за провеждането на фолклорен събор на историко-географската и етнографска област Граово. Това съобщи по време на общото събрание на сдружението неговият председател Георги Милев.


Събитието е наречено Църногорски събор "В сърцето на Граово" и ще се състои на 13, 14 и 15 юли на поляните край Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. Мястото не е избрано случайно тъй като има исторически сведения, че още в 17 век при манастира в Църна гора, както местните наричат околната планина, е ставал голям панаир. Освен именити изпълнители на граовски фолклор - професионалисти и любители, среща на сцените на събора ще си дадат и гости от цялата страна. С концертна програма ще се представи и ансамбъл "Българе". Свои специални щандове ще имат националните организации на животновъдите, месопреработвателите, хлебарите и др. Специална програма за гостите на събитието има и светата обител.


Братството ще покани в изложението на стоки да участват и други манастири. В съботата ще има свенощно бдение, а в неделната света Литургия към църковните певци щи се присъедини и фолклорният квартет "Славей". Гостите ще могат да видят как се бият манастирските камбани и сами да си направят сувенири за спомен от събитието.


Георги Милев прикани колегите си от КРИБ-Перник активно да се включат като производители, спомеществователи, а защо не и като изпълнители в събора. "Повечето етнографски области в България имат своите събори и фолклорни събития и нашата цел е да популяризираме Граово, граовските фолклор, традиции и дух", коментира Милев. Той изрази задоволство, че инициативата е подкрепена лично от областния управител на Перник Ирена Соколова, която е приела да оглави Инициативен комитет за подготовка на събитието и има благословението на Светейшия български патриарх и Софийски митрополит Неофит.


Общото събрание на КРИБ-Перник прие отчети за дейността си и финансовото състояние през миналата година. Още 8 фирми са се присъединили към организацията и така общо фирмите в нея представляват над 35 хиляди човека, заети в различни сектори на бизнеса.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент