Край на водната криза в Хасково

Отварят шест от запечатаните кладенци

Край на водната криза в Хасково | StandartNews.com

Министерство на здравеопазването обяви новина, която ще върне усмивките на хората в Хасково. Водният режим в града ще приключи. Днес бяха получени част от резултатите от изследванията на питейна вода там, извършени в БАН - за радионулиди: уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон, торий. До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний. Съобщиха от пресцентъра на министерството.

Данните са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) за изчисляване на здравно значимия показател - обща индикативна доза.

Получени са и резултатите на НЦРРЗ от анализи на подземна вода, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 и при по-голямата част от кладенците те показват стойности на естествен уран в рамките на нормата за подземни води. Това ще даде възможност да се включат в употреба 6 кладенеца, в които е установено, че стойностите на естествен уран са в рамките на нормата, с което ще се преустанови режимното водоподаване в град Хасково.

Окончателната оценка за пригодността на водата за питейни нужди в града ще бъде направена в началото на другата седмица, след получаване на данните за изчислените от НЦРРЗ стойности на обща индикативна доза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай