Код „носия" на Гергьовден в Добринище

Код „носия" на Гергьовден в Добринище | StandartNews.com

Белия рид, Бунаре, Вабело и Шебелица. Това е целият град Добринище - четирите махали, в които живеят близо 3000 души. Навсякъде тече трескава подготовка за честването на Гергьовден. В празничния ден на площада ще се съберат не само те, но и много гости от страната и чужбина. Местните ще са облечени в традиционни за този край български носии, чужденци, които живеят тук, ще се пременят по същия начин. Жените ще са с ризи от бял памучен плат, дълга и тясна престилка, наричана прескутник, избродирана с цветни мотиви, кърпа, вързана под косите, шарени чорапи и изобилие от накити – ушници, пафти, пендари и коланчета. Бялото и червеното са цветовете, които преобладават и в носията на мъжете от този край. За тях е задължителен червеният вълнен пояс, както и черният калпак.

Навръх Гергьовден веселбата започва още в 05,00 часа сутринта във всяка една от четирите махали с песента „Ти, убави свети Георги". Изборът на песента не е случаен. Тя се пее заради автентичния ритуал "Топене на китки". Обичаят е важен и почитан тук. Ритуалът започва още вечерта на 5 май. Всяка девойка носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет – синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд – кюп, се налива вода. Момите потапят китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил. Рано сутринта на Гергьовден се отива на поляната. Една девойка взема една по една китките и дава наричания за здраве, обич, късмет и сполука през годината. Тя не знае коя китка на коя мома я. Те научават какво ги чака през годината и чрез песента „Ти, убави свети Георги" – коя дума се изпее при ваденето на китката, това ще се случи на нейната притежателка - коя ще се омъжи, коя ще си намери работа, коя ще пътува в чужбина, коя ще получи блага вест.

Жители и гости на града ще бъдат на тържествената служба в църквата „Свети свети Петър и Павел". „Четирите махали ще се съберат на площада в 08,30 часа и през целия ден ще има музика, песни и танци. Всяка махала е поканила гост-изпълнител, но засега имената им се пазят в тайна. Магията на нашия уникален празник води все повече туристи. Хотелите и къщите за гости ще са пълни, а легловата ни база е 3000 места. За да усети магията в пълна степен, човек трябва да е облечен в българска народна носия. Цялото ни семейство ще е в носии", казва кметът на Добринище – Китан Галчев.

Феерията от български народни носии ще допълнят и съвсем малки дечица, че и бебета. „Това е най-важно – да предадем любовта към народните традиции и обичаи на поколенията след нас", категорични са хората в Добринище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай