Кметове си искат червените зебри

Кметове си искат червените зебри | StandartNews.com

Промяна в наредбата, която определя белия и жълтия цвят като задължителни за пешеходните пътеки, искат група общински кметове. Те са сезирали Националното сдружение на общините, съобщи старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Кметовете се позовават на закона за движение по пътищата, в който никъде не е посочено какъв цвят трябва да са зебрите, а изведнъж това е определено с подзаконов нормативен акт. Новата наредба, инициирана от МВР, не е била консултирана с градоначалниците. След прокурорска проверка, приключила в края на март, главният прокурор Сотир Цацаров, регионалният министър Николай Нанков и МВР-шефът Валентин Радев обявиха, че 2/3 от пътеките са на практика извън закона - без указателни надписи и табели и в различни цветове. След най-големите нарушители бяха обявени областите Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Хасково и Варна. В Пазарджик дори се срещал и оранжев цвят. Кметовете получиха срок до 30 юни да приведат зебрите в законов вид, иначе ги чакат глоби от 2 до 7 000 лв.

В редица общини като Стара Загора обаче малко преди спорната наредба да стане факт са били подновени пешеходните пътеки в червено-бяло по новата технология "червен пластик". За това от общинската хазна в Града на липите броили по 36 лв на кв. м, а сега, за да премахне червеното, същата фирма иска по 30 лв/кв м. В общинския бюджет за тази година няма планиран такъв разход и кметът Живко Тодоров и общинарите са категорични, че ще подновят само изтърканите зебри, въпреки категоричните указания на прокуратурата.

Според експертите червено-белите зебри били по-опасни, но старозагорските шофьори и пешеходци смятат, че те са по-забележими и не създават проблеми. Потвърждавала го и статистиката за намалелия брой произшествия с пешеходци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай