Кметът на Девин подари химн на града

Кметът на Девин подари химн на града | StandartNews.com

Сред атракциите ще бъде надпиване с минерална вода

На празника на града и минералната вода Община Девин за първи път представи официално своя химн. Песента "Молитва за Девин" е по текст на местния поет Емил Енчев, музиката е на Асен Масларски и аранжимент на Димитър Гетов. Триминутната мелодия с тържествено звучене се изпълнява от Асен Масларски и Милица Божинова, като е подготвен и клип към песента, която е за възхвала на миналото и красотата на общината и ще звучи на всички общоградски тържества, наравно с националния и европейския химн.

Тридневните празници стартираха днес, а програмата за първи път е толкова богата и изпълнена с множество атракции и фестивални прояви. По традиция официалното откриване е с родопски гайди и песни, в изпълнение на гайдарски състав към местното читалище "Родопска просвета", в концерта ще се изявят децата от ОДК в града на минералната вода и "Девин денс клуб". След словото на кмета Красимир Даскалов към девинчани и гостите на града за пръв път пред публиката звучи и химнът на общината, който изцяло е спонсориран с лични средства от градоначалника - от създаването на песента до записването й. Към нея е записано и видео, което показва уникалната природа на Родопите и околностите, както и уютната и релаксираща красота на града на минералната вода и хората му. Според Асен Масларски Девин е точно толкова прекрасно местенце, колкото се пее в песента, която той и Милица изпълняват: "Едно градче, сгушено в шепите на Бога". Така на практика кметът подари химна на Девин за празника, който за пръв път се чества в средата на август, за разлика от предходни години, когато е бил в последните дни от месеца.

В програмата за съботния ден - 13 август, който по традиция събира девинчани от пръснати по всички краища на страната, а някои идващи и от чужбина, са планирани Празник на народната песен и родопска носия, като през целия ден ще има изпълнения от местни самодейни фолклорни формации и състави. Атракцията е планирана за тази вечер от 18.30 ч, когато ще стартира и уникалното по рода си състезание по надпиване с минерална вода, а след него гостите отново ще могат да се насладят на изпълненията на малките артисти от Общинския детски комплекс. След тях 90-минутен концерт ще има фолк звездната фурия Ивана.

Представление на открито ще изнесе театърът на огъня и сенките "Фаертър" от 21,30 ч, които

ще подготвят публиката на площада за голямата заря

от 22 часа. За неделния ден - 14 август, от 10 часа е представлението на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" с театралната постановка "Бременските музиканти". Така близо 13-хилядното градче ще празнува празника си и ще почете минералната вода с името на града, вече популярна по цял свят, като програмата е фестивална, а не традиционни слова и официални речи. Богатият на туристически забележителности регион има огромен потенциал, който през последните месеци местната власт започна активно да стимулира и развива.

За да се съчетят с прекрасните условия за СПА, планински и пещерен туризъм, с фестивалните атракции и още повече туристи, в последния ден на юли в Девин за втора поредна година беше организиран и Празник на пъстървата. В парк "Острова" на родопския град имаше представяне на различни ястия, приготвени от прословутата риба деликатес по традиционни и не толкова рецепти, а дегустацията за всички гости бе безплатна. Кулинарната трапеза бе организирана от спонсорите - развъдника на риба край Девин, а специалитетите се приготвяха в кухните на девинските хотели. Празникът на пъстървата се прави за втора поред година, а в програмата имаше и състезания по риболов за деца от 6 до 10-годишна възраст, музикална част и много изненади за участниците в него. Организаторите бяха предвидили въдици за децата, които искат да участват в надпреварата, но нямат прътове. Същия ден в близкото село Триград, известно и с намиращата се край него пещера Дяволското гърло, имаше друг празник - "Орфически мистерии".

Страховитата пещера е свързана с мита за Орфей

който именно през гърлото в центъра й слязъл в ада, за да изведе любимата Евридика.
Кулминацията на програмата беше 40-минутен филм възстановка на легендарната любовна история, показан под звездите в изпълнение на професионални актьори от Театъра на огъня и сенките "Фаертър", които възкресиха мита за любовта. През деня пък на сцената в центъра на селото с богата фолклорна програма от песни и специфични за региона танци се изявиха местни самодейни състави, изпълнен бе стародавният обичай "Напяване на китки", а при залез слънце бе представен и обичаят "Хващане на жив огън", в който се горят магически билки. Друга атракция за туристите беше, че на входа на пещерата ги посрещаха специални "гидове", преоблечени като подземни митични същества.

От три години празникът се организира от Туристическо дружество "Орфей 1970" в град Девин, с помощта на кметствата в Девин и Триград, а организаторите възнамеряват да го превърнат в ежегоден празник, за да се използват възможностите на фестивалния туризъм в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай