Избраха проекта за паметник на Левски в Сандански

Избраха проекта за паметник на Левски в Сандански | StandartNews.com

След проведен конкурс бе избран проектът, с който от лятото в град Сандански ще има паметник на Апостола на свободата – Васил Левски. Идеята ликът на великия българин да се извисява в града е дългогодишна. Съвместната работа на Сдружение „Дякон Левски" и общината ще я превърне в реалност. Очаква се новият монумент да бъде открит на 18 юли 2017 г., когато ще отбележим 180 години от рождението на Апостола.

В конкурса за идеен художествено-пластичен проект, който бе обявен в края на месец октомври 2016 г., се включиха 13 екипа от цялата страна. Те представиха своите проекти за бюст-паметник на Васил Левски, от които комисията избра проекта на скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев. Двамата ще се заемат с реализацията на бюст-паметника, който ще бъде поставен пред сградата на Районен съд – Сандански под короната на многовековния чинар.

Стойността на проекта е 25 хил. лв., от които 9 хил. лв. са осигурени от членовете на инициативния комитет. Предстоят редица благотворителни инициативи за набиране на средства. Кутия за дарения ще бъде поставена и пред Галерия „Ликин", където всеки ще има възможност да допринесе за реализирането на проекта. Общината също ще помогне финансово. С поставянето на бюст-паметник на Васил Левски в града ще има място, пред което санданчани ще прекланят глави в знак на признателност към делото на Апостола на свободата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай