И Капана изгоря до основи, но сега е културен център

И Капана изгоря до основи, но сега е културен център | StandartNews.com

Чакаме 1,5 млн. евро от Еврокомисията и 10 млн. евро от държавата, казва кметът Иван Тотев

-Г-н Тотев, историческото послание „Съединението прави силата" важи ли за днешния Пловдив?

-Пловдивчани са показали неведнъж, че когато сме заедно, постигаме невероятни резултати. Дори бих казал, че това мото важи за Пловдив много повече, отколкото за който и да е друг град. Самият акт на Съединението говори за волята на пловдивчани, които са двигатели на този процес, правят невъзможното против политиката на Великите сили и постигат резултат, който няма аналог не само в българската история, но и в световната.
Бумът в развитието на Пловдив
в последните години също е резултат на работа на всички пловдивчани - откриване на нови публични пространства, ситуиране на нови бизнеси, увеличаване на културни събития, на туристите, на населението...

-Лесно ли се управлява в коалиция с политици, които преди една година бяха най-яростните ви опоненти?

-Нека да уточним - ние не сме подписвали коалиционно споразумение за управлението на Пловдив.

ГЕРБ управлява града и ние носим пълната отговорност за това

В Общинския съвет имаме стабилно мнозинство, във втория мандат с повечето политици се познаваме и намираме по-лесно общ език. Макар че в мига, в който замирише на избори, нещата могат да се променят, аз се радвам, че за
големите градски теми имаме единомислие
и в Пловдив няма политическо напрежение, което гарантира реализирането на важните проекти за града.

-Остават две години и четири месеца до Европейската столица на културата. Каква е готовността на община Пловдив да посрещне очакваните от вас 3 милиона туристи?

-Трябва ясно да се знае, че община Пловдив има много силен екип - фондация „Пловдив 2019" и консултантите, които ползваме. Към настоящия момент изцяло изпълняваме програмата, включително минаването на съответните мониторинги пред Брюксел със забележки в рамките на допустимото. Считаме, че Пловдив ще бъде от успешните културни столици. Следващият мониторинг е в началото на октомври и там ще присъствам лично. Този мониторинг и още един догодина са последни, след което
очакваме субсидия от 1,5 млн. евро от Европейската комисия. Вече имаме отворени покани за набиране на проекти, три големи проектни предложения за суми от порядъка на 1,5 млн. лева и 12 предложения за около 500 000 лева. Вървим с много, много добри темпове.

-Проектът „Тютюневият град" не е ли обречен, след като само през тази година изгубихме пет склада?

-Категорично не приемам коментарите, че културното наследство на Пловдив загива. В историята на Пловдив има два показателни примера. През 1906 г. целият квартал „Капана" изгаря до основи. Какво се случва 100 години по-късно? „Капана" е център на културата. В Стария град почти всички къщи са били премахнати, срутени, забравени във времето. Сега те са възстановени и са прекрасни. В „Клианти" вложихме 1 млн. лева.Тази къща беше грозна руина, а в момента е една от най-красивите стари къщи от края на 18. век. Убеден съм, че и

зоната с тютюневите складове ще има своето прераждане

-Какви инвестиции ще бъдат направени в Пловдив до 2019 г.?

-Искаме чрез културата да направим сериозни промени в града. Такива проекти са площад „Централен" и Голямата базилика. Те са част от концепцията „Пловдив - културна столица на Европа". Имаме волята да я реализираме и всички трудности сплотяват дори и хората с разнопосочни характери.

-Кога ще можем да се разходим по обновения централен площад?

- Това е много голям проект с три подпроекта - реконструкция на площадното пространство, модернизация на три съоръжения в подлеза на ул. „Гладстон" и експониране на два археологически обекта на Римския форум-север до Одеона и Римския форум-запад. Плановото задание за изготвяне на техническия проект е прието на Експертния съвет в общината и сме го внесли в НИНК с корекциите, които ни са предписани.Смятаме, че в края на тази година ще можем да стартираме тръжна процедура за пл. „Централен", и напролет да имаме изпълнител. За подлеза вече имаме готов проект на стойност около 6 млн. лева и по него може да се работи догодина. Две години имаме за подмяна на настилката и археологията. Надяваме се, че през пролетта на 2019 г. ще сме готови с площада. Срокът за Голямата базилика е краят на 2018 г. И тогава си представете - нов централен площад, уникална базилика и Пловдив - успешна столица на културата, каквато пловдивчани и България заслужават. Целите ни са реалистични и изпълними.

-Всичко това струва много пари. Имате ли ги?

-За съжаление, към настоящия момент държавата не е изпълнила финансовите си ангажименти към Пловдив. Средствата за подготовката на Европейската столица на културата за 2014, 2015 и 2016 г., определени с решение на Министерския съвет, не са постъпили.
Общата държавна субсидия е 10 млн. евро
и тя е разпределена по години. Надявам се това да се случи до края на 2016 г., защото фондацията разчита на тези пари. Община Пловдив от собствения бюджет поема голяма част от инфраструктурните проекти, които ще радват пловдивчани години напред. Много ми се иска до 2019 г. да дадем старт на другия ключов проект - река Марица, който е свързан с промяната на града. До края на годината ще имаме готов технически проект и строително разрешение. Индикативната сума е между 30 и 35 млн. лева.

-Това не са ли фантастични средства за Пловдив?

-Не бива мислим като бедняци, защото това ще ни направи бедни. Трябва да работим за мащабни проекти и инвестиции, които гарантират устойчиво развитие на града.

-Най-малко седем възлови булеварда и улици са затворени за ремонти. Няма ли опасност първият учебен ден да се превърне в транспортен апокалипсис?

- /Усмихва се/. По-скоро бих сложил по-ниската превъзходна степен - транспортен ад. Реално има опасност от проблеми в трафика и ние правим всичко възможно да са по-малко. Отсега обаче е ясно, че на 15 септември ще има пътни отсечки, които ще останат затворени. Но правим всичко възможно

около 6 септември да пуснем движението по кръстовището на бул. „Руски"

и ул. „Любен Каравелов". Направили сме планове на кръстовището на бул. „Васил Априлов" и Пещерско шосе да се работи 7 дни в седмицата и до 19 часа, за да го отпушим на 15-и. Стараем се „Топлофикация" да приключи час по-скоро работата на Цариградско шосе. Поканили сме всички оператори да се включат в ремонтите. На Коматевско шосе например ще се полага газопровод. Това забавя до известна степен обектите, но ние трябва да използваме тази възможност, защото е от голяма полза за хората.

-Не се ли притеснявате, че ви ругаят за хаоса?

-Важното е да има нови булеварди. Знаем, че 1 месец, след като завършим ремонта, вече никой няма да помни неудобствата, а всеки ще се радва на хубавата настилка. Така беше на Скобелева майка, на бул. „Македония", „Петко Д. Петков", първата част от „Васил Априлов". Подготвяме за ремонт и други пътни обекти. До края на годината ще стартираме търга за
пробив на Водната палата.
Искрено се надяваме да получим подкрепа от държавата за подлез „Модър- Царевец". Проектът на стойност 15 млн. лева е от Коматевско шосе до бул. „Хаджи Димитър" с разширение на ул. „Царевец" и обходен колектор в тази част. Започнахме процедурата по отчуждаване на бул. „Северен" и Голямокарско шосе, където има над 50 имота. Това е огромна работа, която тепърва предстои. Успоредно работим по проектите по оперативна програма „Региони в растеж" - зоната между бул. „Кн. Мария Луиза" и бул. „Марица-юг", чиято реконструкция искаме да съчетаем с пробива до Водната палата, за 45 млн. лева, предгаровия площад за 4 млн. лева. По същата програма имаме над 22 млн. лева за саниране на обществени и частни сгради. Част от парите ще насочим за бившия партиен дом и Концертна зала.

- Какво ще пожелаете на пловдивчани за празника на града и годишнината от Съединението?

-Добро настроение и повече усмивки. На 6 септември ще има много концерти, кукленият фестивал, забави, изложби, възстановка на комитет „Родолюбие", заря. Да празнуваме заедно.

Валентина ЙЕРЕМИЕВА, в. "Марица"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай