Градът на липите отново е сцена под звездите

Градът на липите отново е сцена под звездите | StandartNews.com

Съвсем скоро Античният форум „Августа Траяна" в Града на липите ще се превърне отново в сцена под звездите. Организатор и домакин на Летните музикални вечери е Старозагорската опера, с подкрепата на общината. Официалното откриване е на 6 юли със спектакъла на една от най-популярните и обичани вердиеви опери „Травиата". На диригентски пулт ще бъде маестро Иван Кожухаров.

В рамките на близо месец старозагорци и гостите на града ще имат възможността да се насладят на разнообразни музикални и танцови събития. Любителите на италианското белканто ще се срещнат с изкуството на звездите на Миланската скала Алиса Зиновиева, Соня Фортунато, Марио Маланини и Кармело Карузо. Концертът „Гран Гала Опера", с участието на оркестъра
на Старозагорската опера, е на 8 юли. Диригент е италиянският маестро Марчело Рота.

На следващата вечер меломаните ще си припомнят за световната славата на българските баси с концерт на трима от достойните последователи на голямата ни басова школа - Александър Марулев, Ивайло Джуров и Пламен Кумпиков. Ще бъде представен и документалния филм „Либера ме" на БНТ за световния бас Николай Гяуро на д-р Магдалена Манолова. „Кино Класик Саундтракс" е специалното предложение на Старозагорската опера за почитателите на филмовата музика. Класическа музика, превърнала се в незабравими мелодии към филми, ще прозвучи в изпълнение на оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на младия виенски възпитаник Димитър Косев. Режисьор на атрактивния концерт с мултимедийни илюстрации е Славчо Николов.

Солистите и балетът на Националния музикален театър „Стефан Македонски" заедно с оркестъра на Старозагорската опера ще представят на 15 юли забавен и бляскав концерт-спектакъл със закачливото заглавие „Кикот". Ще дирижира Димитър Косев. На 20 юли е супер-продукцията на операта „Набуко", съвместна изява на Старозагорската и Бургаската опера. С нея те ще гостуват и в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете" на хълма „Царевец" във Велико Търново. Почитателите на класическото балетно изкуство ще се насладят на най-новият приказен спектакъл на балетната трупа на Старозагорската опера „Пепеляшка" на 27 юли. Гореща латино-програма ще завладее Античния форум на 29 юли с концертът на Калин Вельов & Tumbaito.

Всички спектакли и концерти са от 21 ч, единственото изключение е спектакълън на „Гран Гала Опера", който е половин час по-рано, кани своите приятели Старозагорската опера.

През август Старозагорската опера ще гостува за първи път на Международния музикален фестивал „Моцартови празници" в Правец с един от най-ярките спектакли от националния оперен афиш, избран от организаторите на фестивала – операта „Лучия ди Ламермур" от Доницети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай