Гостите на РИМ-Бургас сами секат монети

Гостите на РИМ-Бургас сами секат монети  | StandartNews.com

Лятната ни изненада е жива експозиция на тропически пеперуди, казва Милен Николов

41-годишният Милен Николов ръководи Регионалния исторически музей в Бургас от края на 2013 г. Откакто е на поста, той въведе нов стил на работа и се зарече да върне хората в музея. Милен Николов е завършил през 2001 г. ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Той е магистър по история и е специализирал археология. В момента е докторант във ВТУ. От 2001 до 2005 г. е работил в музея в родния си град Котел. От 2005 година започва работа в отдел "Археология" на РИМ-Бургас, а от три години е директор на музея. Ръководител е на археологическите проучвания в Царево, крепостта на полуостров Форос край Бургас, крепостта Русокастрон, както и на различни обекти в Поморие, Созопол и Ахтопол.

Основните му професионални интереси са в областта на късноантичната и средновековна археология и история. Автор е на над 40 научни статии и съобщения, на 50 научнопопулярни статии в различни медии, както и на единствената българска книга, посветена на исихазма през ХIII-ХIV в.

- Г-н Николов, археологическият сезон е в разгара си, как върви работата по разкопките?
- В момента Бургаският музей извършва проучвания на два обекта, предстои да започнем и трети. Сега текат разкопки на полуостров Форос и в Акве Калиде. В края на юли планираме да започнем разкопки и на крепостта Русокастрон. На полуостров Форос от няколко години проучваме римска вила на западния бряг, която е изключително интересна. Сградата е с девет помещения, четири от които оборудвани с хипокауст /подподово отопление/. Вилата е била измазана с мазилка отвън и боядисана в помпеанско червено. Отвътре стените са били облицовани с мрамор. Изводите, които правим, са, че

вилата на брега е била собственост на изключително богат човек

който я е построил с всички възможни за онова време удобства. В момента проучваме терена източно от нея, и буквално тези дни открихме водопровода за питейна вода, който я е захранвал. Той е бил свързан с локален водоизточник, вероятно кладенец.

На Акве Калиде продължават да излизат много интересни артефакти и структури. Екипът е разкрил един много масивен зид, вероятно част от крепостна стена или основи на монументална сграда.
- Кои археологически обекти са най-интересни за туристите?
- Безспорно в зоната на Южното Черноморие Несебър и Созопол се посещават най-много, защото това са утвърдени дестинации. Но напоследък все по-голям интерес предизвиква остров "Света Анастасия" и Акве Калиде. Особено острова - той се превръща наистина в една от най-сериозните туристически дестинации изобщо в България.
- Преди три години, когато оглавихте РИМ, Вие се зарекохте да върнете хората в музея, сбъдна ли се тази Ваша мечта?
- Предпочитам на този въпрос да отговоря с цифри. Приходите на музея от билети и сувенири през 2013 г. бяха 26 000 лв. През 2014 г. се увеличиха на 41 000 лв., а през 2015 г., която статистически беше най-слабата за туризма,

приходите ни се увеличиха на 54 000 лв.

Така че за последните две години имаме реален ръст от над 100% по перо собствени приходи. Равносметката показва, че интересът към музея категорично нараства, респективно и посетителите, но има още много какво да желаем.
- С какво успяхте да привлечете туристите през последните две години?
- Първо - обновихме някои от експозициите. В Историческия музей бе създаден една нова постоянна експозиция "История на Бургас", която е била планирана още преди 30 години, но едва през 2014 г. намери своята реализация. В Археологическия музей от две години тече процес на обновяване на експозициите. Монтирахме ново атрактивно осветление, промени се концепцията за представяне на артефактите. Не на последно място в Археологическия музей още през 2014 г. се обособи зала "Трезор", в която са представени всички предмети от благородни метали от фондовете на музея. Всичко това, съчетано с презентиране на елитни собствени и гостуващи изложби, даде своето отражение в това сериозно увеличаване на приходите на музея. Разбира се, тук трябва да спомена и отделни елементи, които не са маловажни. Това са изработване и продажба на собствени сувенири, както и на други, които са много атрактивни. Всички те се предлагат на нови, модерни щандове, които сме обособили. Абсолютен хит за тази година е възможността всеки посетител сам да си отсече монета по авторски модел на РИМ.
- Как точно става сеченето на монети?
- Наистина е много атрактивно - специално метално ядро се поставя между две матрици, след което всеки посетител със силни удари с чук, собственоръчно отпечатва изображенията на матрицата върху металното ядро. Това по същество е древната технология за отсичане на монети.
- Как се възприема тази атракция със сеченето на монети от туристите?
- На хората определено много им харесва. Но не мога да преценя кое им е по-забавно - дали самият процес на отсичане или фактът, че в крайна сметка успяват да се сдобият с една собственоръчно изработена монета, която сама по себе си е уникална.
Определено на мъжете им е много забавна самата механична работа с чука.
- Какво интересно може да се види в експозициите на музея в момента?
- В Археологическия музей

гостуват копията на уникалното съкровище на хан Кубрат

от Малая Перешчепина и тракийското Луковитско съкровище. Тук са изложени по хронологичен ред и всички видове монети и домонетни форми от древността до Средновековието. В Историческия музей тази година направихме единствената в България експозиция на древните писмености. На 11 керамични пана са изобразени знаците на 11 древни писмени системи - от клинописа до кирилицата. В Етнографския музей представяме изложбата "Как оживява дървото", която гостува от Троян. Експозицията е от дървени предмети, оформени по различен начин.
- С какво ново още изненадате туристите през това лято?
- Въпреки че Природонаучният музей е затворен заради ремонт, съвместно с Община Бургас планираме да направим отново живата експозиция на тропически пеперуди. Това вероятно ще стане в Експозиционен център "Флора" през месеците юли и август. Тя е много интересна и атрактивна.

Купуваме пашкули от специални ферми във Великобритания

и излюпваме пеперудите на място тук. Процесът на излюпването може да се види от всеки посетител. Разбира се, осигуряваме по-специални условия като висока влажност и висока температура в помещенията. Посетителите виждат на живо пеперудите - как се хранят, техните цветове и особености. Пеперудите кръжат около посетителите, кацат върху тях и децата наистина много им се радват, а и възрастните също.
- Прави впечатление, че бургаският музей излиза от традиционната рамка и представата за музей. Това ли е формулата за успех?
- Всъщност успехът идва вследствие на много работа, и то екипна работа. При нас е изключително важно, че работим в екип с различни институции - държавни и общински. При всички случаи не може да не се посочи ролята на Община Бургас в работата на музея. Без нейната подкрепа, едва ли бихме могли да постигнем тези добри резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай