Главният архитект на София защити идеята за три зони с небостъргачи

Не трябва да правим козметични проблеми в законите, а такива в интерес на столичани, обяви Калоян Паргов от БСП

Главният архитект на София защити идеята за три зони с небостъргачи | StandartNews.com

Главният архитект на София Здравко Здравков защити идеята си за три зони в София, където да се строят небостъргачи. Той изложи аргументите си по време на дискусията в за развитието на столицата в Дома на архитектите, която бе организирана от БСП. 

Здравков обяви, че законът за устройството и застрояването на Столична община е изработен през 2007 г. и поправката към графичната част е от 2009 г. Затова има доста неотчетени проблеми, които трябва да бъдат решени, за да не се допусне хаотично строене на небостъргачи, искането за каквито има на доста места в момента. "Категорично ще има ограничения за високо строителство. Желанието ни е да има ясни правила и регламенти, които да важат за всички. Създаваме 3 зони в София, в които ще има възможност да се прави неограничено строителство като височина. Тъй като над столицата има облитане на самолети и изисквания на Гражданска въздухоплавателна агенция , а ние се съобразяваме с това, ясно планираме три зони: едната е от 7-ми км в посока Искър около „Цариградско шосе", около която може да се развива високо строителство. Другата е в западно направление – продължението на „Царица Йоана" с Околовръстен път и третата – в района на Централна жп гара", обяви главният архитект на София, цитиран от БГНЕС.

За тези зони слагаме кота корниз от 75 м, а за комплексните градски центрове даваме до 25 м. Даваме също компетенции на Общинския съвет да издава разрешения за сгради над 75 м, т.е. контролът да е абсолютно пълен, продължи арх. Здравков. Той обяви, че нарушителите ще бъдат наказани да платят таксата за строеж в трикратен размер. 

Темата често пъти не ни обединява, а прокарва демаркационни линии на противопоставяния. Днес срещата е под мотото: Всички ние сме софиянци, независимо, че е инициирана от БСП, не желаем да политизираме въпроса, а да е в полза на всички страни. В София често обществения интерес се сблъсква с личните интереси. Целта на дискусията не е да се правят козметични промени в закона, а да са съществени и то в интерес на столичани, обяви домакинът на дискусията председателят на БСП-София Калоян Паргов. 

Архитект Здравков разкри също, че се работи и по проблема в квартал "Дружба", който предизвика протести днес. "Стараем се да намерим адекватен терен, който да предложим на собствениците и да защитим този възстановен имот отново като част от парка", каза той.  "Проблемът на всички тези реституирани имоти е, че оставиха едни „тиктакащи бомби" вътре в самите жилищни комплекси. Непрекъснато излизат нови и нови имоти, за които гражданите научават едва след като започнат да бъдат ограждани. Сега ние сме длъжни да намерим правилната форма за решения, но срещу нас има частна собственост и трябва да отчитаме, че тя не може да бъде експроприирана. Държим на диалога в търсене на правилното решение, защото за гражданите този район е част от зелената система", коментира още главният архитект на столицата. 

Проектът на нов Закон за устройство на столицата ще разрешава в зелените площи да се строят единствено детски площадки и подземни гаражи. Ограничението в закона се прави, за да се подобри средата за живот в София. Цели се също и спиране на строежите върху зелените площи, намаляване на транспортния трафик и рекламните билбордове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай