Фандъкова: Изложбата за Левски ще развълнува всяко сърце

Фандъкова: Изложбата за Левски ще развълнува всяко сърце | StandartNews.com

Представяме 28 фотокопия на едни от най-добрите картини с образа на Левски, за да може всеки един да се докосне до личността на Дякона. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриване на изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници", посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, цитирана от "Фокус""

Тя разкри, че това съвместен проект на общината и Националната художествена галерия са подредили тази изложба в съвместен проект. "С голямо вълнение разгледахме изложбата. Мисля, че тя би развълнувала всяко българско сърце, всяко българско дете, което ще бъде доведено тук от своите родители и близки. Днес времето не е толкова добро, но очакваме в следващите дни до 25 юли да бъде подходящо, за да може всеки един да се докосне до личността на Дякона и то пресъздадена с голяма сила от велики български художници", заяви кметът на София. Тя допълни, че това е само едно от събитията, с които столицата се включва в националните чествания на 180 г. от рождението на Апостола. Фандъкова благодари на директора на Националната художествена галерия, на заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов и на всички от Дирекция „Култура".

Директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова за възможността да се покажат едни от най-големите български творци, пресъздавали образа на най-светия наш герой – Васил Левски. "Струва ми се, че живеем във време, в което идеите на Левски са ни нужни повече от всякога", каза тя.
Жанет Митева от Националната художествена галерия и куратор на изложбата посочи пред журналисти, че в изложбата са представени 28 творби на български художници, рисували образа на Апостола. „Досега в Националната галерия сме правили изложби, посветени на художниците, които са рисували образа на Васил Левски, но сега по предложение на Столична община, решението ни беше да излезем по този начин в градината сред обществото", каза Митева.
Изложбата може да бъде разгледана до 25 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай