Епископ освети машина за метрото

Третият лъч ще намали вредните емисии с 90 000 тона, обяви кметът Фандъкова

Епископ освети машина за метрото | StandartNews.com

Браницкият епископ Григорий освети машината, която ще свърже Красно село с Малък градски театър зад канала по линията на третия лъч на метрото. "Нека де бъде успешна работата на машината, нека всички, които се трудят да имат божията помощ и закрила", каза той преди да бъде направена първата копка.

Новата линия струва на общината около 100 млн. евро. От 2019 г. се очаква по нея да се возят дневно 130 000 души. "Метрото е най-големият транспортен и екологичен проект за нашия град, който променя и средата, създава по-големи удобства за гражданите", заяви Фандъкова. "Тунелопробивната машина ще позволи да строим по-бързо линиите на метрото и да не разкопаваме целия град", продължи кметът на София. Движението ще бъде затруднено частично единствено в района на станциите.

"До този момент с построените линии на метрото спестяваме 75 хил. тона годишно вредни емисии във въздуха, дотогава те са били във въздуха, да подчертаем това. Очакваме с построяването на третата линия общо 90 хил. тона годишно вредни емисии да бъдат спестени", продължи Фандъкова.

На първата копка в Красно село вчера присъстваха още служебният заместник-министър на транспорта Любомир Хаджийски, посланикът на Германия Детлеф Лингеман, зам.-кметът на СО с ресор „Транспорт" Евгени Крусев, изпълнителният директор на „Метрополитен" Стоян Братоев, представителят на ЕК в България Огнян Златев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай