Двуметрово яйце и кукери в община Разлог за Великден

Двуметрово яйце и кукери в община Разлог за Великден | StandartNews.com

Дни преди най-големия християнски празник Великден, Разлог грейна с нова великденска украса за радост на жителите и гостите на града. Великденски кът бе създаден в затревената площ пред сградата на кметството. Стилно украсени автентични предмети придават красота и нов нюанс към празника. Великденско яйце, високо 2 метра и тежащо близо 1.5 тона, традиционно украси центъра на Разлог. То бе изрисувано от ученици от града. Огромното яйце е сигурено от община Разлог, за да създаде празнично настроение у жители и гости на курортния град. През годините то се превърна в символ на Великден и любимо място за снимки през празничните дни.

Навръх Великден разложкото село Елешница отбелязва своя празник. Тържеството ще започне с концерт на самодейци от Народно читалище „Западнородопски лъч-1906" в 10.00 ч. на площада. Кукерите от трите махали на селището ще започнат своето уникално шествие, в което ще се включат и чужденци, в 10,30 часа. Те ще прогонят злите сили - обичай, заради който идват стотици туристи в населеното място. Празничната програма ще завърши с концерт на сестрите Мария и Магдалена Филатови, който ще започне в 18.00 ч. на площада.

На втория ден от Великден /17.04./ своя празник отбелязва с. Годлево. В 09.00 ч. ще бъде отслужена тържествена литургия в църквата „Успение Богородично". От 10.00 ч. самодейци от НЧ „Христо Ботев" ще изнесат празничен концерт на площада в селото.

В 12.00 ч. за здраве на жителите на селото ще бъде направен курбан, а от 19.00 ч. на площада жителите и гостите на населеното място ще могат да чуят любими фолклорни изпълнители и състави.

Великденски концерт ще се проведе в понеделник от 11.00 ч. на централния площад в Разлог.

В него ще участват Детски танцов състав, с ръководител Мария Калоянова, Детска фолклорна група, с ръководител Светла Копанарова, Танцов ансамбъл "Разложанче", с ръководител Данаил Атанасов, Ансамбъл "Разложки мераци", с ръководители Благой Юруков и Райна Асева и Фолклорен ансамбъл от македонския град Крива паланка. Концертът се организира от община Разлог, Народно читалище "15.09.1903-1909" и Ансамбъл "Разложки мераци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай