08:20 ч.

18.02.18

1 мин.

0

0

0
Ден на чавгата в село Бряст

Кметът на Димитровград Иво Димов ще участва в неделя традиционния регионален събор "Ден на чавгата", с който се празнува Сирни Заговезни в село Бряст. В 16.30ч. ще бъде открита изложба на чавги и кулинарни изделия типични за трапезата на празника.


От 17.00 ч. ще бъде отслужена литургия в църковния храм "Св.Иван Рилски", след което със запалени факли ще започне шествието към покрайнините на селото, където в 17.45 ч. ще бъде официално открит празника с изпълнение на местни фолклорни групи и състави и гостуващи такива от общината. Организатори са НЧ"Пробуда 1927", кметството на село Бряст, пенсионерският клуб в селото и община Димитровград.


Празникът във село Бряст пресъздава българската фолклорна обредност с паленето на огньове и хвърляне на запалени чавги в Деня на прошката, като се вярва, че колкото по-далеч и на високо отидат чавгите толкова по-здрав и благоденстващ ще е този, който я изстрелва.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент