08:50 ч.

20.06.18

1 мин.

0

0

0

Чужденци на фестивала на занаятите в Мелник

от Владимир Симеонов |

Чужденци на фестивала на занаятите в Мелник

Българи и чужденци ще бъдат част от Фестивала „Мелнишки дни на възрожденската култура" в най-малкия ни град, който ще се проведе за втора година. Населеното място ще стане средище и сцена на живата история, позабравените бит и традиции и неповторимия български фолклор на 23 и 24 юни. Местни майстори занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.


Организатори и домакини са община Сандански, Исторически музей-Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович-1885" в най-малкия ни град.


В първия ден на площада във времето от 10:00 до 19:00 часа ще има Алея на занаятите. Ще бъде оккрита Фотоизложба „Мелник през вековете" в читалището. Ще се направи възстановка на обичай „Седянка" от Женска фолклорна група „Здраве" и Група „Стримона". Ще има и възстановка на ритуала „Извеждане на булката" от Женска фолклорна група от с. Пирин. Ще бъдат приготвени традиционни тестени изделия, които ще се подредят в кулинарна изложба. В края на деня ще се проведе туристическа обиколка на Мелник.


Инициативата „Алея на занаятите" ще продължи и в неделя. Тогава ще се представи обичаят „Еньовден" и ще бъдат наградени финалистите от фестивала „Хоро край Пирина".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент