Чужденци на фестивала на занаятите в Мелник

Чужденци на фестивала на занаятите в Мелник | StandartNews.com

Българи и чужденци ще бъдат част от Фестивала „Мелнишки дни на възрожденската култура" в най-малкия ни град, който ще се проведе за втора година. Населеното място ще стане средище и сцена на живата история, позабравените бит и традиции и неповторимия български фолклор на 23 и 24 юни. Местни майстори занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.

Организатори и домакини са община Сандански, Исторически музей-Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович-1885" в най-малкия ни град.

В първия ден на площада във времето от 10:00 до 19:00 часа ще има Алея на занаятите. Ще бъде оккрита Фотоизложба „Мелник през вековете" в читалището. Ще се направи възстановка на обичай „Седянка" от Женска фолклорна група „Здраве" и Група „Стримона". Ще има и възстановка на ритуала „Извеждане на булката" от Женска фолклорна група от с. Пирин. Ще бъдат приготвени традиционни тестени изделия, които ще се подредят в кулинарна изложба. В края на деня ще се проведе туристическа обиколка на Мелник.

Инициативата „Алея на занаятите" ще продължи и в неделя. Тогава ще се представи обичаят „Еньовден" и ще бъдат наградени финалистите от фестивала „Хоро край Пирина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай