Честват вековен юбилей на храм и чешма в с. Левуново

Честват вековен юбилей на храм и чешма в с. Левуново | StandartNews.com

Единственият храм-паметник на Втора българска армия у нас се намира в санданското село Левуново. Църквата „Св. Георги Победоносец" е изградена през 1874г., но бива опожарена от отстъпващите турски войски по време на Балканската война. В годините между 1915 и 1916, в хода на бойните действия на фронта на Първата световна война, в селото е дислоциран щабът на Втора българска армия. Ръководителят й – ген. Георги Тодоров, възстановява местната църква и построява чешмата като свидетелство за героичността на българския воин. И двата обекта по настоящем са включени в регистъра на „Военните паметници на културата" в Република България.

На 24 септември в село Левуново община Сандански организира тържествено честване на 100 години от военните действия на Втора българска армия. Празничната програма ще започне в 08:00 часа с тържествена литургия в храма „Св. Георги Победоносец". В 11:00 ч. ще се проведе официална церемония пред чешмата-паметник на Втора българска армия. Ще бъде изпълнен военно-църковен ритуал с участието на военнослужещи от военно формирование 26400–Благоевград. Почетен караул ще поднесе венци и паметна плоча в знак на признателността на поколенията към загиналите български войни.

На тържественото честване са поканени президентът и върховен главнокомандващ българската армия - Росен Плевнелиев и Николай Ненчев – министър на отбраната, генерали, военни и граждани. Очаква се стотици родолюбиви българи да почетат героичните подвизи на Втора българска армия на фронта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай