Бургас: Всички културни събития с туристическа насоченост бележат голям интерес

Бургас: Всички културни събития с туристическа насоченост бележат голям интерес | StandartNews.com

Всички културни събития, които до момента организира Община Бургас с туристическа насоченост, бележат голям интерес. Това каза кметът Димитър Николов по време на дебатите за докладната записка за годишния отчет за изпълнение на бюджета на Община Бургас към 31 декември 2016 г., съобщава „Фокус".

„Това, което се случва като интерес около остров Света Анастасия, Акве калиде, фестивал на пясъчните фигури, до момента наистина бележим една трайна тенденция на ръст, което показва, че инициативите ни са успешни и ако се правят други такива мероприятия като туристическа атракция, мисля, че ще има полза и ще има ефект. Вярно е, че ние никога няма да бъдем типичният конкурент на нашите събратя Созопол, Несебър и Поморие за лятна дестинация, но факт е, че туристите в Бургас се увеличават всяка следващата година. Голяма част от тези туристи имат причина да дойдат в Бургас - да посетят атракции, да посетят културно или спортно, или друго събитие и намират време да отидат на плаж. Ако Общинският съвет и Община Бургас намират допълнително възможности да се правят събития в града, ще има възможност да се увеличат нощувките в Бургас", обясни кметът.

Димитър Николов има резерв по отношение на контролните функции на Община Бургас. „Вярно е, че патентният данък е по-нисък с 40% и най-вече той помогна на тези, които са в туристическия бизнес в кв. „Сарафово" и в кв. „Крайморие". Но мисля, че контролното звено на Община Бургас по отношение на приходната част трябва да работи малко по-активно, за да може всички събрани средства (всяка година ги насочваме единствено и само в реклама и популяризиране на Бургас) да отидат за това да бъдем по-интересни и по-забележими, за да се конкурираме с другите градове", каза още Николов.

След прекратяване на дебатите общинските съветници приеха годишния отчет за изпълнение на бюджета на Община Бургас към 31 декември 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай