Бургас посрещна с камбанен звън мощите на Св. Георги

Бургас посрещна с камбанен звън мощите на Св. Георги | StandartNews.com

С тържествен звън на църковни камбани Бургас посрещна мощите на Св. Георги. Частица от десницата на Победоносеца остава завинаги в морския град. Тържествената церемония по предаването на мощите бе съпроводена с извънредни мерки за сигурност. Реликвария с нетленните останки на Св. Георги е дарен от атонския манастир Ксенофонт със съдействието на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас"АД и Балканско Атонско Сдружение и по инициатива на кмета Димитър Николов.

Мощите бяха транспортирани с брониран джип с жандармерийски ескорт от архиерейския наместник отец Севастиян и председателя на Балканско Атонско Сдружение Андрей Кристов. С тържествена церемония ковчежето бе предадено пред сградата на общината на Сливенския митрополит Иоаникий. Веднага след това владиката поведе литийно шествие до църквата "Света Богородица", където ще бъдат съхранявани мощите. В тържествената процесия се включиха стотици граждани, представителни военни части, духовници и политици. На церемонията присъства лично и председателят на Управителния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД Сергей Андронов, с чиято помощ мощите бяха дарени на Бургас.

Веднага след като реликвария бе внесен в църквата "Св. Богородица", пред малкия храм се извиха дълги опашки от вярващи, дошли да се поклонят пред светинята. Ковчежето е със златисто покритие отвън, а в него е поставена златна десница, в която са вплетени частици от нетленните останки на светеца.

"От днес Бургас има ново духовно съкровище – част от мощите на великия Победоносец. Всички православни християни, когато имат проблеми, затруднения, трябва да дойдат в храм. „Св. Богородица" в Бургас и смирено, и с вяра да възнасят своите молитви към великия чудотворец и победоносец. Нека тези молитви бъдат чути и приети от него и удовлетворени, нека, тези, които се молят, имат радост и получат здраве. Няколко пъти съм бил в манастира Ксенофонт в Света гора. Точно преди 40 години се поклоних пред мощите, но не знаех, че Господ ще ни удостои с тази голяма светиня. Благодаря на всички, които се включиха в днешния празник. Вярвам, че молитвите Ви ще бъдат чути от Св. Георги Победоносец", каза Митрополит Иоаникий и благодари на всички, помогнали мощите на Св. Георги да бъдат дарени на Бургас.

"Днешният празник е по-специален за град Бургас, тъй като част от мощите на великомъченик Св. Георги бяха дарени от светата обител в Света гора на нашия град. От днес освен нашия закрилник и патрон – Свети Николай, ще имаме и друг пазител – Свети Георги Победоносец. В нашето православие съществува вярата, че тези мощи носят лечебна сила. Аз продължавам да вярвам, че добрите и успешни дни за нашия град предстоят и за в бъдеще", каза в тържественото си слово кметът Димитър Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай