Благоевград се поклони пред Левски

Благоевград се поклони пред Левски | StandartNews.com

С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост отбеляза 179 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски. Представители на местната власт, на областната управа, депутати, политици, служители и ръководители на учебни заведения и институции и граждани се поклониха пред бюст-паметника на Левски, който се намира на едноименния площад в града. Възпитаници на Театрална школа към Обединен детски комплекс и ученичката от IX Основно училище Мария Козарева припомниха част от живота и делото на революционера и радетел за свободата на България.

Васил Левски е роден в китното подбалканско градче Карлово на 6 юли 1837 г., (18 юли нов стил). Образованието си започва в килийното училище в родния си град. Година по-късно продължава в местното взаимно училище."Аз съм посветил себе си на Отечеството: да му служа до смърт и да работя по народната воля". Левски се отправя към Сърбия, за да се присъедини към Първата Българска легия, организирана от Раковски. Легендата гласи, че по време на военни упражнения той прави лъвски скок, от който всички са възхитени и започват да го наричат Левски. В Белград Левски укрепва познанствата си от Първа легия. Там той се запознава и с нови революционери, сред които Ангел Кънчев и Любен Каравелов.

На 11 декември 1868 г. с параход от Турну Мъгуреле (град в Румъния), Дяконът тръгва за Цариград. Започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от "Българско общество".

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч и е осъден и обесен в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай