Белоградчик се стяга за панаир за 111-ти път

Белоградчик се стяга за панаир за 111-ти път | StandartNews.com

Общината в Белоградчик е в трескава подготовка за тазгодишния традиционен панаир, който се открива на 29 юни – Петровден, каза за „Стандарт" кметът Борис Николов. Датата е избрана през миналия век, когато тогавашната община организирала най-важното си икономическо и социално събитие. Но не случайно на този ден – Петър от гръцки означава камък. Така и големият ден на града се свързва с уникалните скали, които заобикалят града. Преди 111 години панаирът бил място за оживена търговия със земеделски сечива и стоки за бита. Днес е само място за отмора и забавление.

Денят започва с тържествена света литургия в местния храм „Свети Георги" и продължава с общоградска среща в салона на обновеното читалище „Развитие". Вечерта в спортната зала концерт ще изнесе оркестърът на Йордан Йончев – Гъмзата. През следващите дни в художествената галерия ще бъде открита изложба на художника Николай Пенков. На сцената на панаира концерти ще имат групите „Стар мерак" и „Живо въгленче" от село Иново, танцов състав „Здравец" от Капитановци, състав за автентичен фолклор от село Майор Узуново. Ще пее и състав за руски и цигански песни и романси от село Расово. Посетителите на панаира ще весели и Илиян Михов – Баровеца.

В местността „Панаирището", която се намира близо до центъра в подножието на величествените скали, вече са опънати търговски сергии, изграждат се и бирарии и открити подкрепителни пунктове. За децата ще има луна-парк, допълни Борис Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай