Аплодираха наш църковен хор в Одрин и Истанбул

Общ културен афиш свързва Разград и турския граничен град

Аплодираха наш църковен хор в Одрин и Истанбул | StandartNews.com

Църковна делегация от Разград, начело с архиерейския наместник в града отец Георги Георгиев, бе посрещната с почести в Одрин. 50 членната група бе съставена от хористи, членове на храмовото настоятелство, отдадени на вярата енориаши. Пътуването бе част от Споразумението за културен обмен, договорено през декември 2017 година между областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и валията на Одрин Гюнай Йоздемир.

Когато в края на миналата година двамата скрепиха с подписа си Декларация за сътрудничество между двете области, нещата изглеждаха като обичайната протоколна практика за побратимяване между градове от различни държави, в която властимащи си разменят визити и обещават бъдещ разцвет на отношенията.

Пет месеца по-късно

стотици хора от Разград, българи и турци

представители на учителството, читалищното дело, църковните среди, гилдията на спортистите, студентството и самодейците, могат да се похвалят, че са част от действащата програма за културен обмен между двата региона.
Защото авторите на споразумението успяха „да уцелят ваксата" и да договорят форми на обмен, които имат потенциал да се превърнат в реално културно сътрудничество. Те се договориха в следващите 5 години да се организират общи инициативи и програми в сферата на образователния обмен, улесняване сътрудничеството между културните институции и туристическия обмен, провеждане на делови срещи и конференции за икономически субекти от двете области, съвместно участие в изложби, панаири и презентации, обмен на информация и покани за културни събития в двата региона, създаване на делови връзки за организирани туристически мостове, обмен на делегации в сферата на образованието, здравеопазването и социалната политика и други. Разменни посещения на спортисти, ученици и студенти, както и на възрастни хора бяха сред конкретните идеи, които двамата областни управители Хюсмен и Йоздемир обсъдиха още преди подписването на декларацията.

Когато дойде ред за изпълнение на планираното,

първи тръгнаха организирано към Одрин бабите

от групата за изворен фолклор „Капанка" към читалище „Съгласие 1891" в село Осенец. В маршрута на тяхната визита бе както българската църква „Свети Георги", така и джамията „Селиме" в града. После голяма група млади хора отпразнуваха студентския си празник с екскурзия до Одрин. След тях 40 изявени състезатели от Ученическата спортна школа „Руси Бухтев" в Разград и техните треньори гостуваха на своите връстници от спортните клубове в Турция. Борци се срещнаха с борци, атлети с атлети, всички разгледаха спортните бази там, треньорите обмениха мнения за работата си.

Когато през март голяма група училищни директори, педагози, преподаватели потегли отново за Одрин, вече никой в Разград не се съмняваше, че декларацията за сътрудничество отдавна е излязла от сферата на добрите намерения и споразумението за културен обмен действа с пълна сила и се приема радушно от всички, участващи в неговата реализация.

Затова последната визита, в която участваха и хористите при храма „Свети Николай" в Разград, се прие като знаково събитие за местната общност в лудогорския град. Пътуването бе предшествано от църковна дипломация, която успя да получи разрешение от Вселенската патриаршия български свещеници да служат Света литургия в християнска църква в Турция. Русенският митрополит дядо Наум благослови начинанието, а в града от другата страна на границата гостите бяха посрещнати от Одринския владика Амфилохий.

След извисилото се исо на „Многая лета"

в храма „Свети Георги" в българската махала в Одрин, разградската група бе поканена на вечеря от мюфтията на Одрин Ермулах Юзюм. Мюсюлманският духовник лично посреща всеки гост и предлага на българските клирици да благодарят за храната от Бога по християнски. „Цялото пътуване бе заредено с емоции, посрещнаха ни с голямо гостоприемство, поразителна беше общата молитва за здраве и благополучие на духовните лица от двете различни вери", коментира диригентът на църковния хор в Разград маестро Красен Иванов.

Маршрутът на българските храмови хористи в Турция нямаше как да подмине Българската екзархия в Истанбул и обновената в пълния й блясък Желязна църква „Свети Стефан". В църквичката „Свети Иван Рилски" в двора на Екзархията единственият в Истанбул български свещеник Ангел Велков в съслужение с петимата си български колеги от Русенската епархия, включени в състава на делегацияата, води Светата литургия за радост на богомолците, препълнили храма за утренята в неделния ден. Малко по-късно разградските хористи, макар и с туристически одежди, се нареждат пред олтара в Желязната църква и извиват глас в църковно песнопение за радост на приятно изненаданите от импровизирания концерт посетители на храма.

Аплаузите за хора на маестро Красен Иванов в Одрин и Истанбул са само началото на общия културен афиш между общностите в България и Турция. Идеята за обмен на духовност, практики и постижения на хората от различни възрасти, и професии от Разград и Одрин може само да обогати гости и посрещачи, независимо кой е домакин на поредната среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай